У політв'язня Зекір'яєва виявили пухлину, але в СІЗО з цим нічого не роблять — адвокат

Поділитися
У політв'язня Зекір'яєва виявили пухлину, але в СІЗО з цим нічого не роблять — адвокат © Крымская солидарность
Серверу Зекір'яєву необхідно зробити УЗД, щоб визначити доброякісна чи злоякісна пухлина.

У фігуранта другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" Сервера Зекір'яєва виявили пухлину, повідомила у Facebook "Кримська солідарність". За словами адвоката Олексія Ладіна, ситуація може бути критичною.

"У Сервера Зекір'яєва є проблеми зі здоров'ям і ми довгий час домагалися того, щоб він був оглянутий лікарем хірургом, через заяви, скарги. Лікар оглянув і пояснив, що для того, щоб визначити це доброякісна чи злоякісна пухлина, необхідно провести УЗД. Він дав ці пояснення і все, понад тиждень більше ніяких рухів не відбувається. А ситуація може бути критичною, може рахунок йде на години та дні. Тому, я клопочу про винесення окремої постанови на адресу медсанчастини СІЗО для реалізації прав мого підзахисного для надання медичної допомоги", - повідомив Ладен.

Під час засідання "суду" щодо бахчисарайської "справі Хізб ут-Тахрір", яке відбулося 27 січня, Сервер Зекір'яєв також заявив про те, що у медсанчастині СІЗО не надають їй медичну допомогу.

Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомляла про те, що в СІЗО-1 Ростова-на-Дону трьом фігурантам другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", у тому числі й Серверу Зекір'яєву, не надають медичну допомогу.

Нагадаємо, 11 жовтня 2017 року російські силовики провели в Бахчисараї низку обшуків і затримали 15 кримських татар. Шістьох з них окупанти підозрюють у зв'язках з організацією "Хізб ут-Тахрір" (заборонена в РФ). Це Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.

21 травня 2018 року російські силовики повели обшуки в будинках Едема Смаілова і Сервера Мустафаєва.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 18 грудня 2019 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила нову резолюцію захисту прав людини в анексованому Росією Криму.

Вона стала четвертою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні кілька років. Окрім іншого, в документі засуджуються масові затримання активістів і захисників прав людини на основі звинувачень у підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи "Кримська солідарність". Росію також закликали припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за вираження думок. При цьому РФ не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі