У суді показали докази причетності до Мартиненко корупції в "Енергоатомі"

Поділитися
У суді показали докази причетності до Мартиненко корупції в "Енергоатомі" Швейцарія передала Україні пакет банківських документів, пов'язаних із панамською компанією, що отримувала підряди "Енергоатому" © Сайт партії "Народний фронт"
За даними слідства, офшор, з яким пов'язаний екс-депутат, отримав від держкомпанії 6,5 млн євро "відкатів".

Держзвинувачення подало в суді документальні докази причетності колишнього народного депутата Миколу Мартиненка до панамської компанії Bradcrest Investments. За даними слідства, що підтверджується інформацією з Чехії та Швейцарії, ця офшорна фірма отримала на підрядах НАЕК "Енергоатом" "відкати" на загальну суму 6,5 млн євро, повідомляє "Радіо Свобода".

В документах, які в четвер, 10 січня, продемонстрував колегії суддів Шевченківського райсуду Києва прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко, Мартиненко вказаний бенефіціарним власником згаданої компанії. Фотокопії документів оприлюднила на своїй Facebook-сторінці головний редактор проекту "Схеми" Наталія Седлецька.

Зокрема, САП представила суду форму ідентифікації бенефіціара з швейцарського банку Fortis Banque (Suisse) S. A. В цьому банку було зареєстровано рахунок Bradcrest Investments. У формі кінцевим власником панамської фірми вказаний Микола Мартиненко. Під документом стоїть його підпис, а також підпис Павла Скаленка, якого також підозрюють у розкраданні коштів "Енергоатому". У ЗМІ Скаленка називають "правою рукою" Мартиненко.

Серед банківських документів є також копія паспорта Мартиненка.

Прокурор пояснив, що зазначені документи були вилучені з банку швейцарськими правоохоронцями і передані Україні за запитом про міжнародно-правову допомогу.

Захист екс-депутата стверджує, що Мартиненко ці документи до швейцарського банку не подавав.

У травні минулого року САП скерувала до суд справу Миколи Мартиненка і групи осіб. Їм інкримінують ч. 5 статті 191, ч. 3 статті 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч. 1 статті 255 (створення злочинної організації) КК України.

Мартиненку звинувачуютьу заволодінні коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів на постачання чеського обладнання на загальну суму 6,7 млн євро. І заволодіння коштами ДП "СхідГЗК" у розмірі 17,28 млн доларів шляхом купівлі-продажу уранового концентрату через австрійську компанію-посередника (так звану "прокладку").

21 червня суд повернув САП справу Миколи Мартиненка й інших осіб, підозрюваних у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, для усунення недоліків.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) затримали екс-депутата від фракції "Народний фронт" Миколу Мартиненка. 22 квітня Солом'янський районний суд Києва відмовив в арешті Мартиненка та відпустив його на поруки народних депутатів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі