Україна готова до припинення транзиту газу з Росії – Оржель

Поділитися
Україна готова до припинення транзиту газу з Росії – Оржель Оржель заперечує взаємозв'язок політичних процесів і газового контракту © Прес-служба Кабміну України
За словами Оржеля, зараз в українських газосховищах знаходиться рекордна кількість газу – майже 22 млрд кубометрів.

Незважаючи на те, що Україна прагне зберегти доходи від транспортування російського газу через свою територію, вона цілком готова до припинення транзиту з 1 січня 2020 року, заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

"Для України є пріоритетом отримання коштів за транспортування. Ми працюємо дуже активно з нашими європейськими партнерами, щоб підписати за новими європейськими правилами договір з Газпромом... Якщо говорити про газ – а я є безпосереднім учасником переговорів про підписання транзитного договору – ми готові до зупинки транспортування по українській території. Зараз в українських газосховищах рекордна кількість газу. Проте ми ні в якому разі не виключаємо пріоритетність підписання договору на транспортування газу", – заявив міністр.

Оржель додав, що переговорний процес повністю виключає присутність у ньому політичних процесів.

"Фактично ми використовуємо ті правила, які працюють в Європі. Нас не можна шантажувати. Якщо ми забезпечуємо транзит газу в Європу, якщо ми забезпечуємо чіткі певні обсяги, це означає постійне постачання газу на ринки Європи... Це означає, що є конкуренція і зниження ціни для європейських споживачів", – зазначив міністр.

На зустрічі 28 жовтня учасники переговорів щодо транзиту газу з Росії до ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей. Зокрема Єврокомісія заявила, що відверто розчарована підсумками тристоронніх консультацій щодо газу у форматі РФ - ЄС - Україна. Заступник голови Єврокомісії з Энергосоюзу Марош Шефчович зазначив, що російська делегація на консультаціях щодо газу не готова йти на поступки.

Детальніше про переговори між "Газпромом" і "Нафтогазом" читайте у статті Алли Єрьоменко "ГТС сльозами не зарадиш" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі