Україна не змогла звільнити деяких утримуваних осіб в ОРДО через координатора підгрупи ТКГ – ЗМІ

Поділитися
Україна не змогла звільнити деяких утримуваних осіб в ОРДО через координатора підгрупи ТКГ – ЗМІ © ssu.gov.ua
Мова йде про координатора ОБСЄ Тоні Фріша.

Українська сторона не змогла звільнити низку незаконно утримуваних осіб в ОРДО багато в чому через позицію координатора Робочої підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Тоні Фріша, передає "Інтерфакс-Україна", посилаючись на джерела, знайомі з роботою підгрупи. Джерело стверджує, що під час одного з засідань підгрупи представники української делегації не змогли добитися інформації щодо 20 конкретних осіб.

"Це сталося тому, що Фріш обговорення цього питання просто припинив", - заявив співрозмовник агентства.

Також, за словами джерела, Фріш з невідомих причин запропонував прискорити дату взаємного звільнення. Через це на підконтрольну українській владі територію не повернулися багато встановлених осіб. Співрозмовник агентства додав, що Фріш нібито так і не відвідав українських громадян, яких утримують у в'язницях на окупованій території Донецької області.

Джерело заявило про те, що українська сторона вважає за необхідне насамперед розділити всі списки на "встановлених" і "не встановлені". Після цього, за словами співрозмовника агентства, потрібно виконати Мінські угоди, які чітко вказують на те, що звільнення має відбуватися щодо всіх утримуваних на всіх утримуваних осіб.

Однак було б розумно, щоб "джерела" ділилися подібною інформацією не тільки зі ЗМІ, але й офіційно зверталися до ОБСЄ з приводу неналежних, на думку української сторони дій координатора гуманітарної підгрупи.

Читайте також: Більшість українців, які повернулися рамках взаємного обміну, повідомили про тортури і ґвалтування — Офіс генпрокурора

Нагадаємо, 28 квітня до Офісу президента прийшли родичі українців, яких досі незаконно утримують бойовики на території ОРДЛО. Вони вимагали зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Мітингувальники пояснили, що причиною їх перебування під ОП стала відсутність інформації щодо майбутніх обмінів, тому вони вирішили зустрітися з президентом особисто.

Замість Зеленського з сім'ями полонених зустрівся голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він заявив про те, що сьогодні погодження списків на обмін нібито ускладнюється тим, що до незаконно утримуваних громадян окупанти не пускають представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Однак, представники МКЧХ протягом усього періоду війни у Донбасі не можуть безперешкодно потрапити до незаконно утримуваних українців.

16 квітня відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб між Україною і ОРДЛО, в результаті якого з окупованих територій Донбасу повернулися 20 громадян. Однак, звільнений в рамках обміну "всіх на всіх" журналіст Станислвав Асєєв зазначив, що важливо говорити не тільки про кількість, але і про якість обміну утримуваними особами.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі