Україна повідомила на Форумі ОБСЄ про використання Росією в Донбасі заборонених протипіхотних мін

Поділитися
Україна повідомила на Форумі ОБСЄ про використання Росією в Донбасі заборонених протипіхотних мін Найчастіше використовуються російські міни-пастки © Прес-центр АТО/Facebook
Україна не виробляє і не використовує протипіхотні міни з 1991 року

Всі протипіхотні міни, що виявлені або вибухнули в районі тимчасово окупованої території Донбасу є мінами російського походження, причому, виготовленими в пострадянський час. Україна не виробляє й не використовує протипіхотні міни з часу проголошення незалежності у 1991 році.

Спадщина радянського часу - міни виготовлення минулих років зберігаються під національним і міжнародним контролем, і зараз Україна вже знищила всі протипіхотні міни типу ПМН, ПОМ-2, ПОМЗ, ПМД-6.

Про це поінформував заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання Форуму ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки в середу, 5 лютого, повідомляє Укрінформ.

"У відповідь на питання, які порушили під час попереднього засідання Форуму делегацією держави-учасниці, яка не є учасницею Конвенції про заборону протипіхотних мін, і яка вірить у корисний характер використання протипіхотних мін - Російської Федерації – дозвольте мені окреслити наступне. Наша презентація під час попереднього засідання Форуму мала на меті проілюструвати протипіхотні міни російського походження в зоні конфлікту. Україна, як сторона Конвенції про заборону протипіхотних мін, не виробляє, не передає та не використовує протипіхотні міни", - заявив він.

Дипломат підкреслив, що Україна з часу проголошення Незалежності у 1991 році не виробляла протипіхотних мін.

"Усі протипіхотні міни в Україні успадковані з радянських часів, і ми сповнені рішучості їх знищити відповідно до наших зобов'язань. Ці протипіхотні міни зберігаються під суворим національним та міжнародним контролем. На даний момент Україна вже знищила всі міни типу ПМН, ПОМ-2, ПОМЗ, ПМД-6", - заявив Лоссовський.

Він також нагадав, що у презентації української делегації на минулому засіданні було наведено приклад використання протипіхотної міни направленої дії МОН-50, яка була виявлена 21 березня 2016 р. в районі м.Попасна в Луганській області. Згідно з маркуванням на міні, вона була вироблена у 2003 році на заводі "Полімер" у м.Чапаєвськ Самарської області РФ.

Дипломат підкреслив, що російські збройні формування на Сході України активно використовують в якості мін-пасток МОН-50 та ОЗМ-72 – усі ці протипіхотні міни на Донбасі мають російське походження.

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація при ОБСЄ 29 січня поінформувала місії країн-учасниць про використання російськими збройними формуваннями на Донбасі заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін.

Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їх знищення була відкрита для підписання в Оттаві в 1999 році. До неї приєдналися 156 держав, в той же час, низка країн, зокрема Росія, Китай, США, Індія, Ізраїль, КНДР і Південну Корею, не стали підписувати конвенцію.

Україна, яка після розпаду СРСР мала п'ятим у світі арсенал протипіхотних мін, підписала Оттавську конвенцію 1999 року, у 2005 році її ратифікувала Верховна Рада.

Україна ліквідувала радянські міни ПМН-2, що стояли на озброєнні ЗСУ, відповідно до Оттавської конвенції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі