Україна вимагає від РФ звільнити всіх українських політв'язнів – Геращенко

Поділитися
Україна вимагає від РФ звільнити всіх українських політв'язнів – Геращенко Геращенко: Ми вимагаємо звільнити всіх
Київ готовий передати 36 росіян та помилувати кілька десятків злочинців, причетних до війни в Донбасі, заявила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.

Київ вимагає від Росії звільнення всіх утримуваних на її території українських політв'язнів, а також звільнення українців з тюрем Криму та Донбасу. Як зазначає представник в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook, Україна готова передати 36 росіян та помилувати кілька десятків злочинців, причетних до війни в Донбасі.

"Олег Сенцов продовжує голодування з вимогою звільнити не лише його, а всіх українських політв‘язнів у РФ. Таку ж вимогу і таку позицію на всіх переговорах займає й українська сторона… Україна так і не отримала відповіді щодо ініціативи передати РФ 36 росіян - злочинців і терористів, заради звільнення наших. Також ми готові помилувати кілька десятків злочинців, причетних до війни в Донбасі в лавах проросійських бандформувань, аби витягти наших з ОРДЛО. Ми не розділяємо українців в тюрмах РФ, Криму і Донбасу, пріоритет - звільнення всіх", - написала Геращенко.

Вона також нагадала, що на сьогодні в тюрмах РФ і в окупованому Криму за політичними мотивами утримується близько 70 українців і кримських татар. Ще кілька десятків військових і цивільних незаконно утримують бандформування в ОРДЛО, додала Геращенко.

За її словами, представники ОРДЛО в Мінську намагаються "розіграти кремлівський сценарій про "обмен всех установленных на всех установленных", стверджуючи, що в їх катівнях лише 20 українців і вимагаючи від України 300 чоловік".

"Ми стоїмо на іншій формулі: українці, незаконно утримуванні в РФ - точно входять в список встановлених осіб, бо весь світ знає, де утримується Сенцов, Сущенко, Балух, Карпюк, Панов, Куку, Кольченко, інші. Вже 4,5 місяці! ми чекаємо відповіді РФ на нашу пропозицію: заберіть 36 ваших- віддайте наших!", - підкреслила Геращенко.

Також вона повідомила про те, що українська сторона пропонує аби омбудсмен Людмила Денісова зустрілася з російським омбудсменом Тетяною Москальковою 21-22 серпня у Мінську задля розблокування процесу звільнення утримуваних.

Ще на початку квітня українська сторона висловила готовність обміняти 23 громадян Росії, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, на українців, яких незаконно утримують в РФ. Однак російська сторона досі не відреагувала на цю пропозицію.

У липні Ірина Геращенко повідомила про те, що Україна може розглянути можливість передачі РФ ще 13 осіб, в тому числі журналіста Кирила Вишинського.

Нагадаємо, що 27 грудня минулого року на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовиків, засуджених і помилуваних в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі