Україна вимагає від Росії повернути кораблі, випустити полонених і заплатити компенсацію - МЗС

Поділитися
Україна вимагає від Росії повернути кораблі, випустити полонених і заплатити компенсацію - МЗС МЗС України також звернувся до союзників України з проханням надати військову допомогу
В іншому випадку вся відповідальність за подальші наслідки лягає на плечі кремлівського режиму, заявляють у міністерстві.

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест до Російської Федерації у зв'язку з нічим не спровокованим нападом та захопленням українських військових катерів "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу", а також заподіянням поранень і арештом членів екіпажів кораблів, йдеться у заяві МЗС України.

"Напад на українські судна, які здійснювали морський перехід з порту Одеса до порту Маріуполь з дотриманням всіх положень чинних багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів і правил навігації, є черговим актом збройної агресії Російської Федерації проти України, як це визначено, зокрема, у статті 2 Статуту ООН і положеннями Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 29/3314 від 14 грудня 1974 про визначення агресії. Росія фактично розширила свої військові дії проти України на море", - заявили в міністерстві.

Україна вимагає від Росії негайно надати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям, забезпечити їх негайне безпечне повернення на Батьківщину, а також повернути захоплене військове майно і компенсувати українській стороні завдані їй збитки.

"Вся відповідальність за подальше загострення ситуації в регіоні Чорного та Азовського морів і підрив процесу мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту повністю покладається на кремлівський режим", - додали в МЗС.

Одночасно з цим Україна закликає союзників і партнерів прийняти всі необхідні заходи для стримування агресора, в тому числі через застосування нових і посилення існуючих санкцій, а також надати Україні військову допомогу для захисту територіальної цілісності та суверенітету в рамках міжнародно визнаних кордонів.

На засіданні РНБО в ніч на 26 листопада президент Петро Порошенко повідомив про наміри внести до Верховної Ради проект постанови про введення воєнного стану терміном на 60 діб у зв'язку з російською збройною агресією на Азові.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України. Два судна в результаті обстрілу росіянами втратили хід. Поранення отримали шестеро українських моряків, 23 моряки потраили в полон.

Перед цим російський корабель протаранив рейдовий буксир "Яни Капу" ВМС ЗСУ, який у супроводі бронекатерів "Бердянськ" і "Нікополь" прямував з Одеси до Маріуполя.

Керченську протоку росіяни заблокували танкером з відключеною системою автоматичної ідентифікаційної.

Україна ініціювала екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з ситуацією в Азовському і Чорному морях, а президент Петро Порошенко скликав військовий кабінет. Рада національної безпеки й оборони має намір розглянути можливість введення воєнного стану.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України підкреслює той факт, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У свою чергу в ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом державного кордону".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі