Українських моряків можуть допитати в Гаазькому арбітражі - ЗМІ

Поділитися
Українських моряків можуть допитати в Гаазькому арбітражі - ЗМІ Росія не припинила кримінальне переслідування українських моряків, а випотрошені кораблі передела на зберігання як "речові докази у кримінальній справі"
МЗС України опрацьовує питання залучення військовослужбовців до процесу у якості свідків.

Питання залучення українських моряків, які майже рік провели в російському полоні, до участі в процесі за позовом України до Росії в Гаазькому арбітражі.

"На сьогоднішній день захист інтересів України правовими засобами здійснюється в рамках... справи проти РФ щодо затримання трьох українських військово-морських суден і двадцяти чотирьох членів їх екіпажів в Арбітражному трибуналі... Питання про залучення українських моряків в якості свідків у даній справі поки опрацьовується", - йдеться у відповіді МЗС на запит "УНН", опублікований інформагентством у четвер, 28 листопада.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що Міжнародний трибунал з морського права в Гамбурзі розглядав лише питання застосування тимчасових заходів з урахуванням терміновості ситуації і необхідності негайного звільнення наших моряків і військово-морських кораблів. 25 травня він своїм Наказом зобов'язав РФ без будь-яких додаткових умов звільнити українських військовослужбовців і повернути захоплені кораблі.

Росія близько півроку ігнорувала рішення Трибуналу, що носить обов'язковий характер. Більше того, РФ повернула Україні кораблі як "речові докази у кримінальній справі", порушивши тим самим Наказ.

У Постійній палаті третейського суду в Гаазі Україна вимагає притягти РФ до відповідальності за невиконання Наказу Міжнародного трибуналу ООН, порушення Міжнародної конвенції з морського права та інших норм міжнародного права.

18 листопада Росія повернула Україні захоплені в 2018 році кораблі ВМС. 20 листопада їх за допомогою буксирів доставили до порту Очакова. При цьому в Москві продовжують стверджувати, що повернення кораблів не пов'язано з рішенням Міжнародного трибунала ООН з морського права, а є нібито "жестом доброї волі".

Кораблі майже рік простояли в порту окупованої Керчі, а перед виведенням на них проводилися роботи: росіяни заклали пробоїни в бортах катерів. При цьому вони демонтували з кораблів все обладнання, вилучили боєприпаси і документи, зробивши катери непридатними. Те що росіяни не вкрали, вони зламали і розбили.

21 листопада в Постійній палаті третейського суду в Гаазі почалися слухання за позовом України про порушення РФ наказу Міжнародного трибуналу ООН і Конвенції ООН з морського права. Україна наполягає, що не закривши кримінальні справи проти українських моряків і демонтувавши обладнання з кораблів, Росія грубо порушила міжнародне право. Арбітраж прислухався до аргументів української сторони і затвердив назву справи: "Спір про затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їх екіпажів". Російській стороні не вдалося затягнути судовий процес і зробити його непрозорим.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі