Українських військовополонених моряків в РФ можуть засудити до шести років в'язниці

Поділитися
Українських військовополонених моряків в РФ можуть засудити до шести років в'язниці За словами адвокатів, до 9 липня російський суд оголосить звинувачення всім військовополоненим морякам © UKR Embassy in USA
Замість виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права в Росії почали пред'являти звинувачення військовополоненим українцям.

Слідство ФСБ Росії в Москві почав пред'являти обвинувачення в остаточній редакції українським військовополоненим морякам, яких РФ захопила в листопаді минулого року, передає "Крим.Реалії". Санкція статті, за якою незаконно звинувачують військовополонених моряків, передбачає покарання у вигляді ув'язнення до шести років. Зазначимо, що згідно з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, Росія до сьогоднішнього дня вже мала звільнити українських моряків.

"Слідство ознайомив нас з результатами раніше призначеної експертизи, а також пред'явило звинувачення в остаточній редакції – це ч. 3 ст. 322 КК Рф (незаконний перетин державного кордону Росії)", – повідомив адвокат Айдер Азаматов.

Він додав, що український військовополонений моряк Юрій Будзило заявив, що "звинувачення абсурдне і свою провину він не визнає".

"Будзыло нагадав слідству, що він військовополонений, і вимагає, щоб до нього та інших моряків застосовувалися положення Третьої Женевської конвенції. Також він зазначив, що сьогодні останній день, коли Росія повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права", – зазначив Азаматов.

У свою чергу адвокат Микола Полозов повідомив про те, що до 9 липня наслідок пред'явить остаточне звинувачення всім військовополоненим морякам.

"Слідчі дії розписані до 9 липня. Поки встигли пред'явити трьом: Євгену Семидоцкому, Богдану Небилиці та Юрію Будзило", – додав Полозов.

Після цього адвокати та військовополонені моряки перейдуть до ознайомлення з матеріалами справи.

Саме сьогодні Росія повинна відзвітувати перед Міжнародним трибуналом ООН з морського права про виконання його рішення, яке полягає у звільненні 24 українських військовополонених моряків, захоплених РФ в листопаді минулого року. Крім того, Російська Федерація повинна повернути два катери та рейдовий буксир Збройних сил України.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Росія протягом місяця повинна закрити незаконно відкриті кримінальні справи та відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим, однак РФ відмовляється виконувати його.

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя, перехід здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Докладніше про позов України проти Росії у справі військовополонених моряків читайте у статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі