Українським старшокласникам дозволять обирати предмети

Поділитися
Міносвіти планує розділити на профільні дисципліни і факультативні
Міносвіти планує розділити на профільні дисципліни і факультативні: фізкультуру залишили в обов'язкових предметах.

Українські школи чекає революція: незабаром старшокласники зможуть самі вибирати профільні предмети, орієнтуючись на майбутню професію. Проект зараз проходить стадію обговорення на сайті Міносвіти, тобто кожен охочий може запропонувати свої корективи, пише видання "Вести".

"Плануємо, що вже в 2018 році 10-ті і 11-ті класи стануть профільними, і діти зможуть обирати предмети, які їм допоможуть у майбутній професії, - розповів директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько. - 18 годин на тиждень буде присвячено обов'язковим предметам, і ще 20 - виберуть. Останній блок розбивається на частини - спецкурси, вибірково-обов'язкові і додаткові години. Так, якщо учень зробить математику профільною, то він не буде ходити на неї, як на обов'язковий предмет. Години з математики збільшаться і будуть викладатися групі поглиблено. Щодо спецкурсів, то учень вибере всього один профпредмет, а решту навантаження візьме спецпредметами. Ще п'ять - додаткові години, які запропонують школи. Також діти повинні будуть вибрати з чотирьох вибірково-обов'язкових предметів два, один з яких будуть проходити в 10-му класі, а інший - в 11-му".

До профпредметів учні будуть звикати ще з 8-го-9-го класів. Профільні класи будуть ділитися на підгрупи (максимум - вісім осіб). Вчителів до нововведень також почнуть готувати ще в педінститутах і перепрофілювати в школах. Наприклад, фізик буде читати астрономію, учитель літератури - культурологію або історію релігії і т. д. Ще одне нововведення від Міносвіти - введення профпроб. За словами Єреська, майбутній перекладач зможе провести екскурсію англійською, а журналіст - попрацювати в редакції. Список предметів може розширюватися, і проект будуть допрацьовувати: "Обдаровані діти зможуть пройти відразу два або кілька профілів і бути орієнтованими, наприклад, на перекладача і фізика".

Цікаво, що фізкультуру залишили в обов'язкових предмети. Раніше в країні було багато шуму через те, що діти не витримують спортивні нормативи, і була ідея перевести фізкультуру в розряд факультативів. "Наші діти і так мало рухаються, тому ми додали годину фізпідготовки (зараз - два, а в планах - три)", - говорить Єресько.

Українські вчителі позитивно сприйняли ідею МОН, але кажуть, що можуть бути неприємні наслідки. "Потрібно орієнтуватися на потреби ринку праці. Можемо отримати ситуацію, коли на юристів і економістів будуть орієнтуватися ще зі школи. А адже в країні і так цих фахівців більше, ніж потрібно, - каже завуч столичної школи Людмила Кривошея. - Вибирати професію учні повинні разом з психологом. Адже підліток може вибрати предмет лише тому, що йому подобається вчитель і його викладання". Ще одна проблема, яку треба розв'язувати, - приміщення. Адже класи поділять на багато груп, у кожній з яких - своя окрема програма.

Профільні школи практикують в Європі, США, а з 2012-го система впроваджена в Росії. На етапі обговорення проект викликав хвилю обурення: в списку обов'язкових предметів значилися фізпідготовка, ОБЖ і "Росія в світі" (мікс історії, суспільствознавства, права, географії та ін). Але потім врахували пропозиції, і зараз всі задоволені. "Всі предмети у нас обов'язкові. Але якщо дитина вибирає частину предметів за профілем, то на них йому збільшують години за рахунок інших, - каже вчитель математики однієї з московських шкіл Дмитро Гущин. - За бажанням школярі отримують гібрид з природознавства, біології, географії, фізики. Деякі вчителі обурювалися, коли замість одного предмета їм доводилося читати кілька. Але потім спрацювалися, підтягнули нові кадри в школах". !zn

Читайте також:

Профільний комітет Ради запропонував ввести мораторій на закриття шкіл

Випускникам шкіл дозволили вступати до вузів відразу на другий курс

МОЗ стурбоване повальним захопленням підлітків слабоалкогольними напоями

Педагоги творчих шкіл готові вийти на масові акції протесту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі