Українському політв'язню Шумкову у Росії погрожують вбивством — Денісова

Поділитися
Українському політв'язню Шумкову у Росії погрожують вбивством — Денісова © facebook/Aleksey Baranovskiy
За словами Людмили Денісової, на українця тисне ФСБ.

Українському політв'язню Олександру Шумкову, якого в РФ засудили до чотирьох років позбавлення волі, російські правоохоронці погрожують вбивством, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, протягом тривалого часу ФСБ фізично та морально тисне на українця.

"Його змушують давати неправдиві свідчення проти іншого громадянина України за сфабрикованою кримінальною справою, а в разі ненадання таких свідчень погрожують тим, що він ніколи не повернеться на Батьківщину живим", - зазначила Денісова.

Окрім того, адміністрація колонії, у якій утримують Шумкова, не дозволяє українцю відправляти та отримувати листи від рідних. Цим самим росіяни порушують права Шумкова на зв'язок із зовнішнім світом, яке гарантує пункт 37 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями.

"Вимагаю від Уповноваженого з прав людини в РФ терміново забезпечити дотримання прав Олександра Шумкова – припинити фізичний та психологічний тиск на громадянина України та забезпечити йому можливість контактувати із зовнішнім світом, зокрема здійснювати листування та телефонні дзвінки. Також в умовах оголошеної Всесвітньою організацією охорони здоров'я пандемії коронавірусної інфекції, прошу вжити необхідних заходів, аби не допустити захворювання нашого співгромадянина", - повідомила Денісова.

Вона закликала представників міжнародних правозахисних організацій та дипломатів негайно відреагувати на грубі порушення прав українця на життя, особисту свободу та недоторканість, а також спілкування, що гарантовані міжнародними конвенціями обов'язок виконання яких взяла на себе країна агресор РФ.

У 2017 році з території України зник військовослужбовець Збройних сил та громадський активіст організації "Спілка української молоді в Україні" Олександр Шумков. У лютому 2018 року російський суд засудив його до чотирьох років колонії нібито то за участь у "Правому секторі" та дії, спрямовані "проти інтересів Росії".

Восени минулого року Олександр Шумков оголошував голодування. Людмила Денісова зверталася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з вимогою сприяти проведенню повного медобстеження політв'язня Олександра Шумкова й надати йому кваліфіковану допомогу після того, як українець припинив голодування. Адже після того, як Шумков знову почав вживати їжу, його здоров'я погіршилося.

Однак, за даними Денісової, на її звернення ніяк не відреагували та не надали громадянину України необхідну медичну допомогу. Водночас російська сторона, як і в аналогічних випадках, заявила нібито надавала українцю медичну допомогу. У Росії також звично заперечували жорстоке ставлення до політв'язня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі