Упродовж минулого року в Україні зафіксовано 75 нападів на журналістів — НСЖУ

Поділитися
Упродовж минулого року в Україні зафіксовано 75 нападів на журналістів — НСЖУ © Knews.kg
Для порівняння, у 2018 році кількість нападів на журналістів становила 86.

Упродовж 2019 року в Україні було зафіксовано 75 інцидентів із застосуванням сили щодо журналістів, проти 86 випадків у 2018 році. Про це свідчать дані моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів України" за підсумками 2019 року, що проводить Національна спілка журналістів України спільно з партнерськими організаціями.

"Найбільше інцидентів сталося у грудні – 10, березні – 8, травні та серпні – по 6 випадків. Крім того, експерти відзначають, що атаки на журналістів 2019 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю. Зокрема, після нападу у центрі Черкас помер журналіст-розслідувач Вадим Комаров, який став другим у Європі журналістом, який загинув у 2019 році через свою професію", - йдеться у повідомленні.

Національна спілка журналістів України

Відповідно до оприлюднених даних "Індексу", у 12 випадках нападниками є чиновники, посадовці або депутати, також у 5 – правоохоронці, 3 інциденти сталися із застосуванням зброї.

"Щодо регіонів, то очевидне лідерство в антирейтингу зберігають Київ і область, де, зокрема, зафіксовано 29 інцидентів фізичної агресії", - додають в НСЖУ.

Зазначається, що на другому місці антирейтингу Одеська область – 11 випадків застосування сили до журналістів. Третє розділили Херсонська, Чернівецька, Волинська області – по 4 інциденти.

За даними щорічного звіту партнерських організацій Ради Європи, зараз рівень свободи преси в Європі є найгіршим з часу закінчення Холодної війни. Партнери закликають до "негайних дій для поліпшення важких умов свободи ЗМІ та забезпечення надійного захисту журналістів".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі