В анексованому Криму статую богині Флори замінять на Леніна

Поділитися
В анексованому Криму статую богині Флори замінять на Леніна Статуя богині Флори стоїть в ботсаду з 2012 року © Крим.Реалії
Один із "судів" окупованого півострова зобов'язав керівництво Нікітського ботсаду повернути на місце бюст Володимира Леніна.

В анексованому Росією Криму бронзову статую богині Флори, яка розташована на центральній площі в Нікітському ботанічному саду, замінять на мармуровий бюст Володимира Леніна, передає "Крим.Реалії". Таким способом, керівництво ботанічного саду виконує рішення "суду", який зобов'язав повернути на місце пам'ятник "вождю пролетаріату".

"Тоді її встановили на честь двохсотріччя саду, приїжджали всі керівники України і Автономної Республіки Крим, всі були задоволені. Але вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам'яток культурної спадщини бюст Леніна. А з приходом Росії 2014 року всі дані реєстру передали в тому ж вигляді, і вийшло, що сад самовільно демонтував пам'ятник культурної спадщини. Хоча ми його нікуди не викинули, він стоїть у 200 метрах від скульптури Флори у будівлі музею саду, поруч із бюстом Молотову, який із 1937 року займав місце, куди 1957 року встановили Леніна", – розповів заступник директора Нікітського ботанічного саду Андрій Паштетський та додав, що скульптуру Флори подарували на 200-річний ювілей ботсаду 2012 року.

Він додав, що вчена рада Нікітського саду дотримуватиметься закону виконає рішення "суду".

"Апеляційний суд залишив у силі перше рішення суду, тому ми не можемо не виконувати його вимоги. Зрозуміло, що нам доведеться понести певні витрати – пам'ятник Флорі бронзовий, а бюст Леніна – мармуровий. Важать вони чимало, плюс, до постаменту немає під'їзду для будівельної техніки. У скільки нам обійдеться відновлення "історичної справедливості" я поки навіть не можу сказати. Але Флору ми обов'язково встановимо в якомусь мальовничому місці саду", – зазначив Паштетський.

Одним із ініціаторів повернення бюсту Леніна на місце богині став голова ялтинського відділення КПРФ, депутат ялтинської міськради Іван Павличенко. Рішення "суду" про повернення Леніна він сприйняв як перемогу своєї партії.

Нагадаємо, 2 червня в Харкові під час пікету з'їзду партії "Довіряй ділам" у Палаці Спорту активісти знесли пам'ятник Жукову на проспекті Петра Григоренка. За цим фактом поліція відкрила дві кримінальні справи.

Наступного дня прессекретарка президента Юлія Мендель заявила, що закон про декомунізацію містить певну правову колізію. Вона також повідомила, що Володимир Зеленський закликає владу Харкова цю колізію "з'ясувати" шляхом "чітких обговорень з громадськістю".

Однак в Українському інституті національної пам'яті вказали на відсутність таких колізій. Закон відносить до символів комуністичного режиму осіб, які обіймали керівні посади, а Жуков був першим заступником народного комісара оборони і міністром оборони СРСР у 1942-1944 і 1955-1957 роках.

11 липня мер Харкова Геннадій Кернес повідомив про відновлення погруддя Георгію Жукову

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі