В "Ізоляції" нас ніхто не ділив на своїх і чужих. І в цьому сенсі там 37-й рік — Станіслав Асєєв

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
В "Ізоляції" нас ніхто не ділив на своїх і чужих. І в цьому сенсі там 37-й рік — Станіслав Асєєв
У цьому місці сиділи люди - фігуранти найбільш резонансних справ "республіки"

Станіслав Асєєв, журналіст, автор DT.ua, 29.12.2019 р звільнений з полону ДНР в результаті обміну. Чому його світогляд докорінно змінився? Чим "донецькі" відрізняються від решти України? Що за світ існує в підвалах ДНР? Які люди наглядають там за полоненими? Чому багато "ополченців" більше не вірять у свої "республіки"? Чи можна на терезах обміну зважити страждання полонених і правду про злочини "Беркуту" на Майдану? На ці та інші складні питання Станіслав Асєєв відповів у своєму інтерв'ю DT.ua.

"Судити про людей за тими персонажами, з якими я перетнувся в МДБ й "Ізоляції", дуже важко. Та їх і людьми важко назвати. Людьми, з якими я ходив одними вулицями, мабуть, можна назвати "ополченців", котрі теж потрапляли до цієї в'язниці, - розповідає Станіслав Асєєв. - У мене була маса знайомих на волі, що мали такий самий статус і риси. Ось із ними ми якось знаходили спільну мову. Бо в "Ізоляції" змінився світогляд і в них, і в мене. Але навіть якщо й не змінювалася їхня думка про події, які відбуваються, з ними все одно можна було говорити. До певної межі, звісно. До точки, де граничні підстави не раціоналізуються. Тобто ми доходимо до якоїсь межі, після чого людина вірить в одне, а я вірю в інше. І якщо зовсім уже спростити, то саме в таких точках трапляється війна".

"А ось про тих, хто називає себе офіцерами МДБ, судити як про людей я не став би. Особливо про тих, які працювали в "Ізоляції". У цьому місці сиділи люди - фігуранти найбільш резонансних справ "республіки". Міністри і їх заступники, великі бізнесмени, вищий командний склад корпусів "ополчення". - згадує журналіст. - Нас там ніхто не ділив на своїх і чужих. І, в цьому сенсі, можна сказати, що там 37-й рік. Бо коли, наприклад, убили Захарченка, різко змінився особовий склад у багатьох підрозділах МДБ. І старе керівництво, і середній склад просто пачками стали кидати в підвали, СІЗО або "Ізоляцію".

"Один мені відомий - точно колишній співробітник СБУ. Двоє росіян. Але вони, швидше за все, не кадровики, - розповідає Асєєв про тих, хто прийшов після вбиства Захарченка. - Один із них - точно доброволець, що приїхав і "виріс" до посади наглядача. Але здебільшого, звісно, це місцеві, з колишніх силових структур МВС, СБУ та військових".

Про те, чи той це випадок, коли силовиками стають люди, схильні до насилля Асєєв пояснив:

"Я одного разу ставив схоже запитання одному з оперів контррозвідки. Який сам принаймні мене не катував. Тільки був присутній. В один із сеансів оперативної роботи, яку він проводив зі мною, ми розговорилися про війну. І я запитую його: навіщо ви це робите з людьми, адже це абсолютно ненормальні речі? І він відповів. Звісно, каже, не можна назвати нормальною людиною того, хто вдень накручує дріт на геніталії і вмикає електричний струм, а ввечері йде до дружини, вечеряє й кохається з нею. Певна річ, для такої роботи ми добираємо особливий психологічний тип людей. Щоб вони самі не божеволіли й виконували те, що нам потрібно. В "Ізоляції", у цьому плані, налагоджена система. І те, що таких людей зібрали в одному місці, - це справді катастрофа".

Станіслав Асєєв підтвердив, що в "Ізоляції" є жіночі камери, але говорити про них не сотів: "Давай, мабуть, тему жінок в "Ізоляції" взагалі оминемо. Це особлива тема. Тим більше що деякі жінки, котрі там були, теж потрапили в обмін. Якщо вони приймуть таке рішення, то самі все розкажуть. А я не маю на це права".

Раніше Станіслав Асєєв говорив, що незважаючи на шлейф зачарування "русским миром", він відразу зрозумів, що так звані ДНР/ЛНР - не його історія

Також Станіслав Асєєв заявив, що досвід який він отримав з полону, за великим рахунком нікому не потрібен. І це правильно

Журналіст поділився також, що йому нема чого сказати сім'ям загиблих на Майдані. Але він їх розуміє

Детальніше читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Станіслав Асєєв. Як впав мій "русский мир" на сайті DT. ua

Повну відеоверсію інтерв'ю з Станіславом Асєєвим дивіться тут

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі