В ООН про "план Сайдіка" знають із преси - спікер

Поділитися
В ООН про "план Сайдіка" знають із преси - спікер Сайдік сам кілька разів робив різні заяви з приводу нового плану © rbc.ua
Спікер Організації Об'єднаних Націй заявив, що йому нічого сказати з приводу плану про спільній місії ООН і ОБСЄ в Донбасі.

В Організації об'єднаних націй знають про так званий "плані Сайдика" з мирного врегулювання ситуації в Донбасі тільки з преси, заявив спікер ООН Стефан Дюжаррик. Він зазначив, що нічого не може сказати на цей рахунок.

"Звичайно, ми бачили ... інформацію з цього нового плану в повідомленнях преси. Тому мені більше нічого сказати", - заявив Джаррик.

Він додав, що у вирішенні українського питання ООН рішуче підтримує лідерство "Нормандської четвірки", Тристоронній контактної групи і ОБСЄ.

Читайте також: Волкер назвав критично необхідні Україні реформи

Нагадаємо, 28 січня, в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung Мартін Сайдік розповів про новий план мирного врегулювання конфлікту в Донбасі. За його словами, план було презентовано в грудні минулого року на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ за участю представників України, Німеччини, Франції та РФ. Згідно з планом, ООН і ОБСЄ мають діяти в ОРДЛО під загальним керівництвом. Це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і моніторингової місії ОБСЄ, що вже працює в Донецькій і Луганській областях.

План також передбачає введення тимчасової адміністрації ООН і створення Агенції з відновлення Донбасу. Нову угоду, на думку Сайдіка, мають ратифікувати парламенти України і Росії.

Зазначимо, що після заяви глави українського МЗС Павла Клімкіна про наявність у ОБСЄ концепції спільної з миротворчої місії ООН в Донбасі, Мартін Сайдик заявив, що подібний план на засіданні ТКГ не представлявся. А через деякий час після свого інтерв'ю, Сайдік заявив про безальтернативність Мінських угод.

У свою чергу в Міністерстві з питань тимчасово окуповані території і внутрішньо переміщених осіб України заявили про те, що не отримували офіційних пропозицій від ОБСЄ по введенню миротворчої місії в Донбас спільно з Організацією об'єднаних націй.

В РФ "план Сайдіка" назвали зайвим. Представник РФ в Тристоронньої групі Борис Гризлов повторив кліше російської пропаганди про "внутрішній конфлікт в Україні" і про те, що РФ нібито не є його стороною.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі