В Україні презентували перший вітчизняний комікс про Майдан

Фото
Поділитися
Мальопис розповідатиме дітям і підліткам історію Революції Гідності близькому їм форматі.

Національний музею Революції Гідності представив перший український мальопис "Історія з Майдану. Епізод І", комікс розповідає про події, які відбувалися шість років тому.

Читач бачить їх очима київської студентки Мирослави, якій байдуже до політики й протестів проти режиму Віктора Януковича. Однак згодом молода дівчина перетворюється на рішучу учасницю Революції Гідності. У коміксі збережено хронологію та основні локації подій 2013-2014 років.

Так автори проекту намагалися достукатися до молоді й у доступній формі розповісти, що саме відбувалося в країні у визначний для її історії час, повідомляє пресслужба музею.

"Ми повинні нагадати нашим дітям, підліткам, із чого все починалося, яка була перша ідея та що стало історичним поштовхом, – простими словами для дітей. Шкільна освіта не дає поглиблених знань і розуміння подій 2013-2014 року молодому поколінню, тому ці факти історії стираються з дитячої пам'яті", - пояснює спікерівниця ГО "Світарта" Катерина Сидоренко.

За словами генерального директора Національного музею Революції Гідності Ігоря Пошивайла, комікс – найкращий формат для того, щоб розповісти молоді історію Майдану. Однак у пересічній свідомості комікс зазвичай асоціюється із гумором та сатирою, тож куратори ідеї створення графічної новели називають свою роботу мальописом.

"Графічні образи героїв французького коміксу "Maidan love", який випустили минулоріч, здалися нам занадто агресивними та неправдоподібними. І ми подумали: чому іноземці розповідають про ці події, а ми мовчимо?", - запитується він.

Кураторами проекту виступили гендиректор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та керівниці ГО "Світарта" Катерина Сидоренко і Світлана Яценко.

Сценаристом є 19-річний Богдан Солов'ян, для нього це перший такий проєкт. Художниками мальопису виступили 18-річні Микита Губський і Рейхана Аксу. Консультантами – історики та психологи.

Вибір саме молодих митців невипадковий, адже цільова авдиторія проекту – діти та підлітки, які спостерігали за подіями 2013-214 років у телевізорі.

"Для нас – це данина історії. Коли був Майдан, ми були підлітками й не розуміли, наскільки це боляче. Ми спостерігали за екранами телевізорів", - каже Богдан Солов'ян.

Презентація мальопису відбулася 17 лютого у Будинку профспілок. У ній взяв участь бельгійський дипломат українського походження Зенон Коваль, який привітав творців з дебютом.

"У 50–70-х роках виходив тижневик про пригоди Тентена й у підзаголовку писали: "Журнал для молодих від 7 до 77 років". Комікси – для всіх. Я дуже радий, що молоді художники та автори з України взялися за це діло", - сказав дипломат.

Автори "Історії з Майдану" планують за рік видати другу та третю частини коміксу.

Згідно з офіційними даними, упродовж 18-20 лютого 2014 року загинули 73 протестувальники та 11 правоохоронців, понад 600 людей зазнали травм.

Докладніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Суд у справі Майдану".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі