В Україні створили антицензурний рух після непрозорого звільнення Зураба Аласанії

Поділитися
В Україні створили антицензурний рух після непрозорого звільнення Зураба Аласанії © stroymart.com.ua
Ініціативна група вимагає скасування рішення та відставки Наглядової ради.

Кілька десятків незалежних українських журналістів виступили на підтримку звільненого голови правління Національного суспільного телебачення України Зураба Аласанії, з яким Наглядова рада "Суспільного" на засіданні 31 січня 2019 року достроково розірвала договір, та оголосили про створення неформальної спільноти для протидії цензурі під назвою Ініціатива "34", повідомила в Facebook журналыст Наталія Седлецька.

"Ми вважаємо дії Наглядової ради Суспільного телебачення прямим проявом цензури та надзвичайно небезпечним прецедентом для країни. Ми усвідомлюємо, що до повноважень Наглядової ради суспільного мовника належить, у тому числі, дострокове припинення контракту з головою НСТУ за деяких обставин. Проте звільнення Зураба Аласанії 31 січня 2019 було здійснено непрозорим, таємним голосуванням з очевидним порушенням процедури, духу закону про суспільне мовлення, функцій незалежної Наглядової ради та здорового глузду. Воно є неприйнятним", - йдеться в заяві журналістів.

Спільнота зазначає, що опублікована частина претензій до Аласанії підтверджує, що рішення є політичним та ухвалене на догоду владі.

"Жодні помилки, яких міг припускатися Аласанія та його команда в роботі, не виправдовують його звільнення в гарячу та відповідальну політичну пору, за 2 місяці до президентських виборів", - зазначили журналісти.

Ініціативна група вимагає негайного скасування результатів голосування та відставки нинішнього складу Наглядової ради, яка своїми діями поставила під загрозу реформу суспільного мовлення в країні та створила небезпечний прецедент звільнення керівника незалежної інституції через політичні мотиви.

Також журналісти заявили про створення неформальної спільноти незалежних журналістів під назвою Ініціатива "34", оскільки саме 34 стаття Конституції України гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань).

Рішення ухвалене у відповідь на звільнення Аласанії з посади голови правління Суспільного мовника, а також є реакцією на низку інших подій та процесів у медіа середовищі, зокрема, втручання власників медіа в редакційну політику, продаж медіа активів давньому ворогу свободи слова Віктору Медведчуку, кібербулінг, інформаційну закритість влади, безкарність за перешкоджання журналістській роботі тощо.

До нового об'єднання входять незалежні журналісти, зокрема учасники відомого руху "Стоп Цензурі", і має на меті протидіяти тим же викликам, що були актуальні для медіа-спільноти за президентства Януковича. Зокрема заяву підписали: Катя Горчинська, Олексій Мацука, Сергій Андрушко, Наталка Седлецька, Михайло Ткач, Олександр Чорновалов, Катерина Каплюк, Олена Притула, Євген Будерацький, Роман Романюк, Наталія Судакова, Катерина Сергацкова, Тетяна Пеклун, Денис Бігус, Крістіна Бердинських, Ольга Руденко, Кіра Толстякова, Валерія Єгошина, Анна Бабінець, Дарина Шевченко, Євгенія Моторевська, Катерина Лихогляд, Настя Станко, Наталя Гуменюк, Олег Новіков, Аліса Юрченко, Дмитро Дєнков, Ірина Андрейців, Аліна Полякова, Сергій Сидоренко, Максим Савчук, Федір Попадюк, Христина Бондарєва, Данило Мокрик, Анатолій Марциновський, Катерина Гладка, Андрій Яніцький, Тетяна Козак, Дмитро Бобрицький, Іван Верстюк, Наталка Ричкова, Катерина Шаповал, Наталія Міняйло, Юрій Бутусов, Наталія Гривняк, Інна Борзило, Олександр Чекмишев.

Як повідомлялося, 31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НГТУ) проголосував за дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією. За відповідне рішення проголосували 9 членів ради, проти – 3. Причину звільнення Аласанії в наглядовій раді не називають, протокол засідання має бути опубліковано через тиждень.

Тимчасовим в.о. голови правління НСТУ Наглядова рада призначила Миколу Чернотицького.

Згодом Аласанія опублікував проект рішення, в якому зазначається, що підставою рішення про звільнення його з посади став "хибно зрозумілий принцип відсторонення від влади" та "впровадження принцип відсторонення від влади аж до повної деполітизації новин", що "суперечить вимогам місії" мовника.

Зураб Аласанія був обраний головою правління НСТУ у квітні 2017 року. З березня 2014 року він очолював Національну телерадіокомпанію України, проте в листопаді 2016 року звільнився з посади директора. Своє рішення він пояснив неможливістю працювати в умовах наявного законодавчого поля і недостатнього фінансування НТКУ.

Детальніше про створення Суспільного мовлення та труднощі перетворення НТКУ в НСТУ читайте в інтерв'ю Зураба Аласанії в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі