В Україні відзначають День української писемності та мови

Поділитися
В Україні відзначають День української писемності та мови
Щороку цього дня стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика.

В Україні сьогодні відзначають День української писемності та мови, встановлений указом президента 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця – першого давньоруського письменника, одного із авторів "Повісті временних літ".

Зазначимо, що щороку в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної сім'ї. У світі українською розмовляють понад 45 млн осіб, більшість яких живе в Україні. Наша мова є другою чи третьою слов'янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до 30 найпоширеніших мов світу. З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84% спільної лексики), потім польська (70%) і словацька (68%), пише "Укрінформ".

Упродовж століть українська мова зазнавала утисків і заборон з боку різних держав, в залежності від того, під чиєю владою опинялася Україна. Нині українська має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів не припиняються.

Радянська пропаганда багато розповідала про розквіт націй та рівноправність мов у Радянському Союзі. Втім, у реальності в тій державі одна мова була "рівнішою" за інші, і нею була аж ніяк не українська, пише Роман Клочко у своїй статті для DT.UA. Детальніше про становище української мови в радянській Україні читайте у матеріалі "Мова не на часі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі