В Україні заблокували мережу "ботоферм", що обслуговувала ватажків "Л-ДНР"

Фото
Поділитися
СБУ провела обшуки у п'яти містах країни.

Українські контррозвідники заблокували діяльність мережі проросійських "ботоферм", що діяла у п'яти містах країни, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Зловмисники використовували платформи для створення і просування фейкових акаунтів і спільнот, які поширювали у соцмережах фейки про ситуацію в Україні.

Загалом угруповання зареєструвало понад вісім тисяч активних акаунтів,які займалися поширенням російської пропаганди, підбурюванням протестних настроїв, залякуванням українців, розсиланням повідомлень про мінування об'єктів та інформатаками на акаунти українських можновладців. Через ці ж акаунти продавали вогнепальну зброю, вибухівку та наркотичні засоби.

У мережі їх реєстрували через російські онлайн-сервіси, які надавали послуги віртуальних мобільних номерів.

Частково обладнання використовувалося для переправлення телефонного трафіку операторів "Фенікс" і "Лугаком", що працюють в ОРДЛО на мережі вітчизняних операторів. За інформацією спецслужби, цими послугами користувались ватажки підконтрольних Кремлю терористичних угруповань "Л-ДНР".

Під час обшуків у Києві, Ірпені, Харкові, Дніпрі та Дубно (Рівненська область) правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, спецобладнання (GSM-модеми, шлюзи) та понад 22 тисячі SIM-карток українських мобільних операторів. А також чернетки реєстрації користувачів соціальних мереж, які влаштовували провокації під дописами українських політиків.

Українська спецслужба перевіряє імовірну причетність спеціальних та розвідувальних органів РФ до організації мережі "ботоферм".

Нагадаємо, 4 грудня 2019 року Служба безпеки України заблокувала діяльність групи осіб, яка організувала масову реєстрацію та подальше просування фейкових акаунтів в інтернеті для Росії і бойовиків "ДНР".

Докладніше про природу і вплив пропаганди читайте у статті Георгія Почепцова "Пропаганді ти не скажеш до побачення, пропаганда не прощається з тобою" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі