В українських судах з'являться ігрові зони для дітей та кімната "маленький свідок"

Поділитися
В українських судах з'являться ігрові зони для дітей та кімната "маленький свідок" Багато відвідувачів приходять в суди з дітьми © Світлана Залищук / Facebook
Поки що це на стадії проекту, але в Мінрегіоні переконані в тому, що все буде втілено в життя.

В українських судах з'явиться дитяча ігрова зона (baby room) і кімната "маленький свідок". Поки що незвична для України пропозиція всебічно вивчається. але вже не тільки в теоретичному аспекті: готуються зміни в державні будівельні норми і розробляються пропозиції щодо облаштування такого простору.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування судів. Одна з пропозицій змін, яка наразі вивчається – адаптувати будівлі і приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми. Мова йде не лише про облаштування дитячої ігрової зони (baby room) в публічному просторі судів, а й проектування окремої кімнати – "маленький свідок" для неповнолітніх учасників судового процесу, яким іноді необхідно надавати свідчення у ході судового засідання.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

"Сьогодні у чинних застарілих нормах щодо проектування судів відсутні будь-які вимоги для влаштування зручностей чи окремого простору для відвідувачів з маленькими дітьми. А це потрібно робити. Більш того, у чинному ДБН не враховуються випадки, коли учасниками судового процесу можуть бути діти і вони мають надавати свідчення. А для якості і ефективності цих свідчень, звичайно, дитині потрібна сприятлива і дружелюбна атмосфера, правильне налаштування. Щоб вона не відчувала себе боязно чи погано. Тому зараз, оновлюючи ці норми, одна з пропозицій – обов'язково передбачати окрему дитячу ігрову зону у публічному просторі судів – baby room – та окреме приміщення для надання свідчень неповнолітніми свідками", – зазначив він.

Наразі фахівцями та експертами аналізується існуючий закордонний досвід у тому, якими повинні бути ці приміщення, їх розміри, вимоги до облаштування та обладнання. Наприклад, у судах Польщі кімнати для надання свідчень неповнолітніми свідками проектують з непомітними відеокамерами, мікрофонами і спеціальним дзеркальним вікном, яке веде у залу судових засідань. Найголовніше завдання цих кімнат – насамперед уникнення психологічних травм у дітей у ході судових справ. Тому вони проектуються максимально комфортними, простими і зовсім не нагадують судову установу.

Нагадаємо, що раніше Лев Парцхаладзе повідомляв, що Мінрегіоном планується вивчити доцільність проектування в будівлях судів публічного простору (холів, вестибюлів, вхідної групи тощо) у форматі open space.

Кінотеатри в торгово-розважальних центрах України будуть проектуватися за новими правилами, які враховують час, необхідний для евакуації всіх відвідувачів. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробило нові державні будівельні норми(ДБН Ст. 2.2-Х:201Х) замість тих, що діяли з 2005 року.

Як пояснив заступник міністра Лев Парцхаладзе, попередні ДБН враховували тільки евакуацію з кінотеатру як окремо розташованої будівлі. А на те, щоб вийти з залу і евакуюватися з будівлі ТРЦ потрібні додаткові хвилини. За його словами, більшість нових кінотеатрів знаходиться саме в будівлях торгово-розважальних центрів.

Люди повинні встигнути евакуюватися з кінотеатру за час від 3 до 6 хвилин, в залежності від ступеня вогнестійкості будівлі. При підрахунку пропускна здатність евакуаційних виходів ТРЦ буде підсумовуватися з часом, необхідним, щоб вийти з залу. У разі багатьох кінотеатрів у ТРЦ додаткові входи і виходи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі