В Запорізькій області "чорні археологи" пограбували скіфський курган

Поділитися
В Запорізькій області "чорні археологи" пограбували скіфський курган Скіфський курган пограбовано повністю
Пограбування було обставлено професійно: навіть з озброєною охороною

У Центр захисту культурної спадщини Запорізької області звернулися краєзнавці, які розповіли про те, що в селі Григорівка Новоолександрівської ОТГ розграбований скіфський курган, який розробляли археологи. Зовсім недавно тут були знайдені знакові знахідки - акінак, дорогоцінні прикраси, амфора, аналогів якій немає. А тепер курган пограбовано вщент.

Про це повідомив глава департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко в Facebook.

"Виїхавши на місце ми побачили жахливу картину. Один з 10 курганів розграбовано вщент. На фотографіях видно, що "чорні археологи" винесли скіфську катакомбу і впускне ямне поховання - серед шматків каміння фрагмент антропоморфної стели з пограбованого ямного поховання та фрагмент кістки (але, в основному, усі кістки, як і всі знахідки грабіжники забрали). Зафіксували ми також і бічний шурф - з огляду на фрагменти кераміки доби середньовіччя, тут пограбували кочівницьке поховання!
За свідченнями свідків, грабіж носив промисловий характер. На кургані "працювала" велика група людей, під наглядом озброєних невідомих осіб! Такого у нас ще не було!" - обурено написав глава департаменту.

Враховуючи зухвалість дій грабіжників, департамент культури Запорізької ОДА ініціював з 27 листопада повну інвентаризацію існуючих курганів в області за участю представників місцевого самоврядування та правоохоронних органів.

Крім того, грабіжники намагалися здійснити і відверто злочинне діяння проти фахівців, що виїхали на місце: хотіли пошкодити їхній автомобіль. Але поліція цьому завадила.

В ОДА сподіваються, що вдасться затримати грабіжників, і Запорізька область не перетвориться в "Клондайк" для злочинців, які знищують історію заради наживи.

Раніше повідомлялося, що у Києві, біля Києво-Печерської лаври невідомі проводять незаконні розкопки. Відповідні стенди встановили робочі, передає кореспондент ZN.UA.

Зокрема, роботи проводяться біля пам'ятника національного значення - на земельному валу Київської фортеці, відомому як Олексіївський люнет. Як повідомлялося раніше, частина валу була зруйнована будівельною технікою ще в 2012 році, тут планували побудувати маєток екс-президента України Петра Порошенка. Міліція розслідувала кримінальне провадження за фактом руйнування історичної пам'ятки, однак після виборів у 2014 році роботи призупинили, а всі документи засекретили.

Нагадаємо, раніше в Києво-Печерській лаврі провели розкопки, під час яких була виявлена стіна і фундамент 12-го століття, які згадуються в літописах.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі