Вчителів з російськомовних шкіл підготують до переходу на українську мову викладання — Новосад

Поділитися
Вчителів з російськомовних шкіл підготують до переходу на українську мову викладання — Новосад
Починаючи з вересня 2020 року у всіх російськомовних школах повинні викладати державною мовою.

Учителів, які викладають у російськомовних школах, підготують до переходу на українську мову викладання, повідомила міністерка освіти й науки Ганна Новосад в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". Вчителі з російськомовних шкіл пройдуть курси підвищення кваліфікації.

"Ми зараз готуємося до того, щоб з вересня школи, які навчалися російською, з п'ятого класу перейшли на вивчення предметів українською мовою. При цьому рідна мова і література викладатимуться російською. Плюс є можливість факультативів та позакласного навчання. А початкова школа залишається на рідній мові", - заявила Новосад.

Для того, щоб у дітей в старших класах не було проблем з предметами, в яких присутня специфічна термінологія, в школах буде певний адаптаційний період. За словами Новосад, за результатами першого року можна буде побачити, як відбувається перехід на українську мову навчання, і можливо, скоригувати навчальні програми.

"Нам зараз насправді важливіше підготувати вчителів, щоб вони були готові викладати державною мовою і підтягнули свою термінологію. Для них ми будемо робити окремі курси підвищення кваліфікації, літню школу для того, щоб вони покращили свої знання мови", - зазначила міністерка.

Також вона розповіла, що через схожість української та російської мов Україна не відстрочила перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" до 2023 року, як для мов Європейського Союзу. Вона зазначила, що дітям, які навчаються російською мовою, вивчити українську легше, ніж, дітям, які навчаються угорською. Це обумовлено тим, що українська і російська мови належать до однієї мовної групи. Крім того, за словами Новосад, у російськомовному середовищі українська мова в тій, чи іншій мірі завжди присутня.

За словами міністерки, для дітей, які навчаються російською мовою, вивчити українську і вчитися на ньому значно легше, ніж для дітей, які, наприклад, навчаються угорською мовою, оскільки українську належать до однієї мовної групи, і в російськомовному середовищі українську мову так чи інакше завжди присутня.

"Це середовище, в якій українську мову чують. Тому для них цей перехід буде менш болючим і менш складним", - впевнена Новосад.

Читайте також: Експеримент із використання електронних підручників у школах провалився — Новосад

Як повідомлялося, що всі російськомовні школи України з вересня 2020 року перейдуть на українську мову навчання. А школи з мовами нацменшин, які відносяться до мов Євросоюзу, з вересня 2023 року. Однак, за словами міністерки освіти і науки Ганни Новосад, у таких школах у нацменшин залишиться можливість вивчати рідну мову або літературу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі