Верховний суд скасував принцип "пішохід завжди правий"

Поділитися
Верховний суд скасував принцип "пішохід завжди правий" Пішоходів-порушників зобов'язали платити за ремонт автомобіля
Матеріальну шкоду можна стягнути і з родичів винного пішохода, у разі його смерті.

Верховний суд своїм рішенням скасував принцип "пішохід завжди правий", зобов'язавши порушників платити за ремонт транспортного засобу, що їх збив. Йдеться про вердикт у справі про аварію в Києві, коли пішохід, вискочивши на дорогу на червоне світло, спровокував виникнення ДТП.

Чоловіка збила Toyota Land Сгuіѕег, але водій не перевищував швидкість і не міг уникнути наїзду. У результаті постраждалий пішохід повинен компенсувати водію витрати на ремонт автомобіля – понад 100 000 гривень. Апеляційну і касаційну скарги розглядали близько чотирьох років, пише "РБК-Україна".

Згідно з Правилами дорожнього руху пішохід також є учасником руху і у нього теж є обов'язки, зокрема, перед виходом на проїзну частину переконатися у відсутності транспортних засобів, які наближаються.

Як зазначають юристи, матеріальну шкоду можна буде стягнути не тільки з потерпілого пішохода, який залишився в живих, але й із спадкоємців у разі його загибелі.

За даними, які оприлюднив Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М. Шульгiна, за 2018 рік в Україні зафіксовано понад 150 тисяч ДТП: з них 24,2 тисячі - з постраждалими, в яких загинуло 3,3 тисячі і було поранено 30,8 тисяч осіб. Детальніше про ситуацію на українських дорогах читайте у матеріалі Наталі Рингач "Правила дорожньої небезпеки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі