Влада визнає тиск місцевих еліт при формуванні нових районів. Публікуємо експертну карту

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Влада визнає тиск місцевих еліт при формуванні нових районів. Публікуємо експертну карту
Нових районів за методикою повинно бути до сотні. Створення додаткових районів означатиме, що політикум не усвідомлює своєї відповідальності.

Методологію визначення меж нових районів опубліковано на сайті Мінрегіону, але не затверджено урядом. Про це пише у своїй статті для ZN.UA один із співавторів децентралізації Юрій Ганущак. За його словами, низка політиків намагається вписати процес у політичне русло за аналогією з формуванням громад.

"Але мапа від експертів давно є", - стверджує автор статті.

Він зазначає, що якщо до лобіювання громад може бути явно виражений політичний і бізнесовий інтерес, то субрегіональний рівень має залишати байдужими політичні та бізнесові кола.

"Районних рад там не передбачається в ідеалі вже з 2021 року, але навіть якщо апологети неофеодалізму зможуть законсервувати їх на певний період, то без повноважень, а відповідно, і коштів у бюджеті...Лобіювання створення додаткових, понад розумну кількість, органів виконавчої влади, в тому числі районних державних адміністрацій, може зіграти поганий жарт з політиками, які це лобіювали, оскільки бюрократію не люблять ні бізнес, ні виборці", - пише Ганущак.

Він переконаний, що, з огляду на місію субрегіонального рівня, помилки чи амбіції політиків можуть дорого коштувати державі.

"І повернення системи до рівноважного стану може тривати досить довго. Краще одразу приймати зважені логічні рішення - потрібно якнайшвидше зшивати країну...Нових районів за методикою повинно бути до сотні. Створення додаткових районів означатиме, що політикум не усвідомлює своєї відповідальності", - йдеться в тексті статті.

Тим часом глава профільного підкомітету Віталій Безгін опублікував пост в Facebook, де, по суті, визнав тиск місцевих і політичних еліт на підготовку карти нового адміністртівно-територіального устрою.

"Коли вам (громадянам - ред.) кажуть, що тепер за якоюсь послугою вам доведеться їхати за 60-100 км в центр укрупненого району, вами банально маніпулюють. Усі послуги будуть максимально спущені на рівень громад, а територіальні представництва органів виконавчої влади і так вже давно не зав'язані на районні центри", - пише Безгін.

За його словами, місцевим елітам варто зупинити втручання в районування.

"Досить намагатись втручатися в нове районування. Навіть якщо зі змінами до Конституції не встигнемо і на перехідному етапі будемо мати районні ради, вони будуть з мінімальними повноваженнями та практично без ресурсів. Тому нема за що боротися з політичної чи бізнесової точки зору, яка в багатьох домінує над державницькою позицією", - йдеться у Facebook.

Читайте також: Перший етап децентралізації прогнозовано залишив районні ради без повноважень — експерт

Детальніше про помилки та амбіції політиків, які можуть дорого коштувати державі - в статті Юрія Ганущака "Нові райони. Експертна карта реформи" на ZN.UA.

Нагадаємо, найближчим часом уряд і профільний комітет ВРУ повинні підготувати і подати в парламент проєкт постанови про нове формування районів, фактично про адміністративно-територіальний устрій. Однак, як зазначає Юрій Ганущак, створення додаткових районів означатиме, що політикум не усвідомлює своєї відповідальності. Детальніше про це – в його статтях: "Чому не потрібні районні ради? Відповіді для уповноважених" та "Як правильно "нарізати" райони?".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі