XXI Українська антарктична експедиція відбула на станцію "Академік Вернадський"

Поділитися
XXI Українська антарктична експедиція відбула на станцію "Академік Вернадський" Українські полярники відбули на станцію "Академік Вернадський" © procherk.info
Повернення додому ювілейної XX експедиції заплановано на другу половину квітня.

Дванадцять учасників XXI Української антарктичної експедиції (УАЕ) вранці, 31 березня, зі столичного аеропорту "Бориспіль" вирушили (повітряно-морським шляхом) в Антарктику, на станцію "Академік Вернадський".

Напередодні в Національному антарктичному науковому центрі (НАНЦ) відбулися традиційні проводи наших полярників. Директор НАНЦ Валерій Литвинов представив команду XXI УАЕ: у ній сім новачків та п'ятеро бувалих полярників. Вік – від 22 до 62 років. Четверо зимівників - кияни, троє – харків'яни, троє – черкащани, один – одесит та один – львів'янин.

Командир загону зимівників і начальник станції - Микола Старинець, найстарший і найдосвідченіший з-поміж усіх. Він вирушає до берегів Льодового континенту вже увосьме (брав участь у II, V, VIII, X, XII, XIV та XVII антарктичних експедиціях).

Геокосмічні дослідження на станції проводитиме геофізик з Радіоастрономічного інституту НАН України Олег Буданов (також учасник кількох антарктичних експедицій). Геолого-геофізичними дослідженнями (геомагнітними вимірюваннями) займатиметься Євген Бріллінг з Карпатського відділення Інституту геофізики НАНУ.

У нинішній антарктичній експедиції три метеорологи – Андрій Захаров (Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів), Олександр Полудень, учасник XVII та XIX УАЕ (Центральна геофізична обсерваторія), Борис Безнощенко (Український гідрометеорологічний інститут). Біологічні ресурси досліджуватимуть Олександр Савицький (Інститут гідробіології ) та Дмитро Луценко (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини).

У складі команди зимівників досвідчений лікар – Костянтин Даниленко, який уже втретє вирушив в Антарктиду. Роман Шкуро – системний адміністратор зв'язку. Володимир Храпач – механік. І кухар – Олександр Дзюблик.

НАНЦ бере участь у міжнародній науковій кооперації, обміні дослідниками з різних країн. Українські дослідники працювали на бразильській, польській, російській антарктичних станціях. У нинішньому сезоні на станції "Академік Вернадький" працюватимуть 16 турецьких учених.

Повернення додому ювілейної XX Української антарктичної експедиції очікується в другій половині квітня.

Цього року відзначається 20-річчя української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі