Як виглядатиме світова економіка в епоху після ковіду: можливості циклічної моделі

Поділитися
Як виглядатиме світова економіка в епоху після ковіду: можливості циклічної моделі © delo.ua
Ковід обмежує сьогоднішню економічну модель, але нові тенденції відповідають основам циклічної економіки, кажуть експерти Всесвітнього економічного форуму, поки частка такої економіки становить 10%.

У COVID-19 є кілька подібностей з кліматичною кризою. Ми обмежені можливостями системи, будь то здатність природи до омолодження, або здатність системи охорони здоров'я лікувати хворих. Ми змушені шукати альтернативи для того, щоб робити те, що більше не є життєздатним, кажуть експерти Всесвітнього економічного форуму, які представили кілька моделей того, як виглядатиме світова економіка в епоху після ковіду.

Пандемія ковіду розглядається як перший криза антропоцен, де економічна активність прийшла у пряму протидія громадській охороні здоров'я.

"Коли ми змушені думати про нові способи змусити працювати речі, цілком ймовірно, що у нас будуть нові тенденції в те, як ми виробляємо, розподіляємо, купуємо і споживаємо товари. Ці тенденції, під впливом наших нових обмежень, як видається, сприяють циклічній економіці - єдиній економічній філософії, яка може стійко задовольнити потреби людей в довгостроковій перспективі", - говорять експерти.

Циклічна економіка (економіка замкнутого циклу) є альтернативною економічною моделлю, де продукти і послуги розроблені з метою. Виробництво сприяє торговельній регенерації і повторному використанню, що дозволяє перенаправити матеріали назад на промислові або біологічні цикли. Споживання і ринки призначені для оптимізації використання існуючих продуктів, а доступ до продуктів заохочується понад власності.

Отже, як виглядатиме постпандемічний світ з циклічною економікою?

1. Оплата послуг

Поведінка споживачів була драматичною під час пандемії, підкреслюють експерти. Накопичення, панічні покупки. Те, що одна людина вважає за необхідне, і як він планує зіткнутися з кризою, може сильно відрізнятися від когось іншого. Люди можуть підходити до "колекторського" підходу з акцентом на володіння товарами або до підходу "колективного пайовика", орієнтованого на спільне обслуговування товарів.

Спільне використання моделей, розроблених для обміну продуктами, може не сприйматися добре в цій пандемії з міркувань гігієни. Але є варіанти, при яких можлива гнучкість у цьому питанні. Зіткнувшись з падінням доходів, споживачі будуть менше обтяжені сплатою фіксованих витрат, наприклад, володінням пралкою. Маючи можливість платити за послугу, а не зробити це самостійно надає альтернативу для керування споживанням, або коштом скорочення витрат, або шляхом вибору на користь основної альтернативи. Системи обслуговування, призначені для уникнення контакту, забезпечують відмінну гнучкість для споживачів, щоб "полегшити навантаження" в новому світі невизначеності.

2. Автономність і місцеве споживання

Підтримання продовольчої безпеки та безперервне функціонування ліній постачання має вирішальне значення для будь-якої економіки під час кризи, продовжують експерти. Ті країни, які покладаються на імпорт, як і раніше перебувають в скрутному становищі. Перебої в ланцюжку постачання обмежили переміщення товарів на ринки призначення, що викликало дефіцит, і очікується, що пандемія у 2020 році призведе до голоду 265 мільйонів осіб.

Навряд чи можна було б передбачити майбутнє, що діє в умовах довгострокового обмеження, без заохочення місцевих альтернативного постачання і відкриття місцевих ринків. Те, що циклічна економіка заохочує – це локальні ланцюжки постачання. Коли країни полегшать карантин, багато з них, спробують обмежити діяльність через кордони протягом деякого часу, що ще більше заохочує економічну діяльність бути більш або менш автономною.

3. Короткі ланцюжки постачання і зниження залежності від імпорту

Деглобалізація є сьогодні чіткою тенденцією, і експерти бачать цю тенденцію й після пандемії COVID-19. Очікується, що у 2020 році світова торгівля скоротиться на 13% і 32%, що свідчить не тільки про готову продукції, але і про матеріали та компоненти, що використовуються у промисловому виробництві.

Залежність від міжнародних ланцюжків постачань може стати ризикованішою, ніж пошук продуктів і компонентів на місцевому рівні. Досягти безпеки постачання компонентів для виробництва буде нелегко, не передбачаючи накопичень запасів або дефіциту. Тому місцеві виробничі ланцюжки можна вважати більш сприятливими, ніж раніше.

Читайте також: Переговори про звільнення українців, незаконно утримуваних в Криму та РФ, тривають — Єрмак

4. Припинення споживання, заснованого на обмеження місткості та пріоритеті

Наші потреби у виживанні, життя й участі та навіть у розвагах раніше входили в один пакет способу життя, зазначають експерти ВЕФ. Якщо обмежена доступність ресурсів, потрібно знизити пріоритетність цих потреб. Можна очікувати, що споживання буде згруповано та класифіковано, щоб допомогти урядам швидко реагувати на кризи в постпандемічному світі. Ковід, ймовірно, підготує уряди до ієрархії діяльності, яку вони вважають вирішальною для виживання, наступності та всього вище.

Пандемія певною мірою зупинила масове споживання. Поки ще занадто рано говорити про те, чи повернеться новий світ після пандемії до нормального життя і чи повернеться до колишніх рівнів споживання. З точки зору послуг, деякі з них зникнуть, в той час як іншим взаємопов'язаних і залежних від них, подорожі та відпочинок, знадобиться більше часу для відновлення.

Недобровільна цифрова трансформація, ймовірно, дозволить організаціям продовжувати заохочувати віддалену роботу більше, ніж раніше. І навіть після того, як режим фізичного дистанціювання буде ослаблений. Обережність і час, необхідні для зміцнення довіри до соціалізації, також можуть зіграти свою роль. Експерти ще не знають, що являтиме собою "нова нормальність". Нехай крізь пандемію змінить наше ставлення до ризиків. Стратеги циклічної економіки з таким підходом повинні встати над кризою, щоб змінити нову економіку, так що вона зможе стати більш екологічно свідомою і відповідальною, ніж попередня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі