Єфремов і поплічники більше не підозрювані у справі про прийняття "диктаторських законів"

Поділитися
Єфремов і поплічники більше не підозрювані у справі про прийняття "диктаторських законів" Проти Єфремова відкрито й інші справи
Суд закрив справу на підставі закону п'ятирічної давнини.

Печерський районний суд Києва закрив справу проти ексголови фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова, колишнього "регіонала" Олександр Стояна і екссекретаря забороненої в Україні "Комуністичної партії" Сергія Гордієнка, обвинувачених у сприянні прийняттю "диктаторських законів" 16 січня 2014 року.

Як повідомляє "Судовий репортер" із посиланням на ухвалу суду, таке рішення 8 листопада ухвалила суддя Віта Бортницька.

Подробиці: Клопотання про закриття справи подали адвокати обвинувачених, посилаючись на рішення Верховної Ради від 13 травня 2014 року. Тоді, готуючись до безвізу з ЄС, депутати частково декриміналізували статтю 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

Кримінальна відповідальність залишилася лише у тому випадку, якщо завдана громадянам, юридичним особам чи державі шкода має виключно майновий характер. Водночас Єфремову, Стояну і Гордієнку інкримінували тяжкі наслідки у вигляді немайнової шкоди.

"З обвинувального акту і клопотання захисту вбачається, що матеріальної шкоди кримінальним правопорушенням не завдано, потерпілі у справі відсутні, цивільний позов не заявлявся… Відтак має місце часткова декриміналізація злочинів, інкримінованих Єфремову, Гордієнку і Стояну", - йдеться у повідомленні.

Відтак суддя погодилась закрити справу із посиланням на п. 4 ч. 1 статті 284 КПК України – через набрання чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння.

Позиція обвинувачення: Прокурор оскаржив ухвалу суду, дата засідання в апеляції ще не визначена. На закон п'ятирічної давнини адвокати посилалися й раніше, однак суди, зокрема Вищий антикорупційний суд, відмовляли у закритті справи.

"Диктаторські закони": 16 січня 2014 року Верховна Рада проголосувала руками за пакет законів, більш відомий як "диктаторські закони" через порушення прав і свобод громадян. Вони дозволяли владі жорсткіше карати та обмежувати права учасників Революції Гідності.

Окрім Єфремова, Стояна, Гордієнка та інших членів Лічильної комісії підозру у справі "диктаторських законів" оголосили її голові Володимиру Олійнику. За даними ГПУ, вказівки щодо "диктаторських законів" виходили безпосередньо від засудженого за держзраду експрезидента Віктора Януковича.

Читайте також: У бразильській в'язниці в результаті зіткнення банд як мінімум 57 ув'язнених загинули

Як повідомлялося, 22 липня, Єфремова випустили із СІЗО Старобільська Луганської області, де він провів три роки. Апеляційний суд Києва змінив йому запобіжний захід з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Раніше КСУ дозволив суддям обирати підозрюваним у тяжких злочинах запобіжний захід, не пов'язаний з утриманням під вартою.

19 вересня Старобільський районний суд змінив Єфремову запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на особисте зобов'язання. З підозрюваного мали зняти електронний браслет та повернути закордонні паспорти.

Раніше ГПУ завершила досудове розслідування щодо Олександра Єфремова, якого також підозрюють у державній зраді, сприянні терористичній організації "ЛНР", посяганні на цілісність і суверенітет країни та захопленні державних будівель. 4 січня обвинувальний акт скеровано до суду.

Олександр Єфремов був затриманий 30 липня 2016 року в аеропорту Києва. 13 січня 2017 року Олександра Єфремова конвоювали до Луганської області.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі