ЄС закликає Росію негайно звільнити військовополонених моряків і українських політв'язнів

Поділитися
ЄС закликає Росію негайно звільнити військовополонених моряків і українських політв'язнів У Євросоюзі нагадали РФ про незаконно утримуваних українців © Sputnik/ Vladimir Sergeev
"Обвинувачення" проти громадян України є дуже сумнівними, наголошують у Євросоюзі.

Європейський Союз вимагає від Росії негайного звільнення українських політв'язнів і військовополонених моряків, йдеться у заяві ЄС щодо триваючої агресії Росії проти України і анексії Криму, оприлюдненій на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Зокрема, в ЄС вимагають звільнення журналіста Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років позбавлення волі за сфабрикованим обвинуваченням у "шпигунстві", пише "Тиждень".

"Минулого року, 4 червня 2018 року, журналіст Роман Сущенко був засуджений до 12 років ув'язнення за дуже сумнівними звинуваченнями в шпигунстві. ЄС очікує, що всі незаконно затримані українські громадяни в Росії і на Кримському півострові будуть звільнені без будь-яких умов та зволікань", - йдеться у заяві.

У Євросоюзі також нагадали РФ про необхідність виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов'язав країну-агресора звільнити 24 українських моряків і три кораблі ВМСУ, захоплені у Керченській протоці восени минулого року.

Зазначимо, 4 червня 2018 року Московський міський суд, ґрунтуючись на сфабрикованих обвинуваченнях у шпигунстві, засудив українського журналіста Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму.

12 вересня Верховний суд РФ відхилив клопотання захисту про скасування незаконного вироку, винесеного судом першої інстанції. Засідання суду тривало 10 хвилин. 7 листопада Сущенка етапували до виправної колонії №11 у Кіровській області.

ФСБ затримала Сущенка в Москві в жовтні 2016 року, звинувативши у збиранні інформації про російське вторгнення в Україну. Журналіст провину не визнав.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Тепер Росія протягом місяця повинна закрити незаконно відкриті кримінальні справи та відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим, однак на разі РФ відмовляється виконувати його.

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя, перехід здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Докладніше про позов України проти Росії у справі військовополонених моряків читайте у статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі