Європарламент ухвалив резолюцію щодо українських бранців Кремля

Поділитися
Європарламент ухвалив резолюцію щодо українських бранців Кремля Резолюцію підтримали понад 400 євродепутатів © Flickr/European Parliament
Напад РФ на українські кораблі у Керченській протоці визнано військовою агресією проти України.

Новообраний Європейський Парламент підтримав резолюцію щодо українських політв'язнів Кремля – "за" проголосувало 458 євродепутатів, повідомляє "Прямий".

У документі Європарламент вимагає від РФ безумовного і негайного виконання рішень Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення 24 військовополонених українських моряків і повернення Україні катерів і рейдового буксиру ВМС.

А сам напад РФ на українські кораблі у Керченській протоці восени минулого року у резолюції визнано військовою агресією проти України.

У резолюції міститься перелік усіх українських бранців Кремля, які утримуються у Росії та на окупованих нею територіях України – у Криму та Донбасі. Європарламент вимагає від Кремля негайного звільнення українців.

У Європарламенті також дали оцінку ноті РФ щодо українських моряків, в якій від офіційного Києва вимагалось визнати військовополонених злочинцями. І нагадали, що згідно з рішення трибуналу ООН, українські моряки мають бути звільнені без будь-яких умов і дискусій.

Крім цього, в документі йдеться про збереження санкцій проти Росії до виконання усіх умов Мінських домовленостей, Росія також зобов'язана вивести свої війська та незаконні збройні формування з території України і деокупувати ділянку україно-російського кордону в Донбасі.

Якщо це не буде зроблено, Європарламент постановив розглянути посилення санкцій проти Росії. Йдеться, зокрема, про закриття доступу до фінансових ресурсів як для фізичних, так і для юридичних осіб Росії.

Нагадаємо, 11 липня президент Володимир Зеленський вперше поговорив по телефону з президентом РФ Володимиром Путіним. Головним питанням переговорів стало звільнення українських моряків та інших політв'язнів. 16 липня в Офісі президента анонсували нові переговори президентів з питання звільнення та обміну політв'язнів.

У той самий день українська та російські омбудсвумен Людмила Денісова та Тетяна Москалькова обмінялися списками утримуваних осіб. В українському - 150 бранців Кремля і військовополонених, яких незаконно тримають у РФ і в анексованому Криму. І домовилися звернутися до президентів України та Росії із проханням про помилування засуджених.

В Україні як потенційний кандидат для обміну на військовополонених українських моряків та інших політв'язнів розглядається російський пропагандист, очільник агентства "РИА-Новости Україна" Кирило Вишинський. Його підозрюють у державній зраді та незаконному зберіганні зброї.

Про важливість справи Вишинського в умовах російської агресії проти України читайте в статті Валентини Самар ""Справа Вишинського" як дзеркало війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі