З початку російської агресії в Україні горить вже шостий арсенал

Поділитися
З початку російської агресії в Україні горить вже шостий арсенал © Facebook/Andrew Kravchenko
Кількість боєприпасів в Ічні майже така ж, як була на складі в Калинівці перед пожежею.

В Чернігівській області поблизу міста Ічня та смт Дружківка сталася пожежа на території шостого військового арсеналу, на якому зберігається 88 тис. тонн боєприпасів. В 30-кілометровій зоні від військового об'єкту вже закрито повітряний простір, залізничне та автомобільне сполучення, а також евакуйовані близько 12 тис. людей.

Зазначимо, що з часів незалежності це вже тринадцята пожежа на військовому складі, а з 2014 року це вже пожежа на шостому арсеналі боєприпасів.

20 березня 2014 року в Кривому Розі Дніпропетровської області на території 17-ї танкової дивізії 6-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України сталася пожежа на складах з заправленими танками з боєкомплектами. Тоді повністю згоріли два танки Т-64 та, на щастя, ніхто не постраждав.

29 жовтня 2015 року в Сватовому Луганської області, яке знаходиться на підконтрольній території Україні, сталася пожежа з подальшими вибухами на складі боєприпасів. Тоді радіус розльоту снарядів був доволі великим, і вони потрапляли в межі міста. В результаті події були зруйновані кілька будинків, а також пошкоджено будівлю школи. Під час інциденту загинули четверо військовослужбовців, ще четверо осіб були поранені.

23 березня 2017 року у м. Балаклія Харківської області на території військового арсеналу Міністерства оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу. В результаті пожежі та детонації боєприпасів у Балаклії ушкодження отримали 392 будівлі, одна людина загинула та ще одна отримала поранення. Тоді з навколишніх населених пунктів евакуювали 20 тис. людей.

У травні 2018 року на території складу боєприпасів в Балаклії під час планового розмінування території знову спалахнула пожежа, яку не могли погасити кілька днів.

22 вересня 2017 року склад боєприпасів військової частини, розташованої поблизу села Новоянисоль Нікольського району Донецької області, загорівся внаслідок загорання на полі одного із сільгоспвиробників. Тоді детонація боєприпасів тривала кілька годин, обійшлось без жертв.

А вже вечері 26 вересня 2017 року зайнялися склади боєприпасів Збройних сил України у селі Сальник біля Калинівки Вінницької області, де знаходилось 83 тисячі тонн боєприпасів, здебільшого крупного калібру. Тоді вогонь охопив 10% від загальної площі військового об'єкта, а із зони ймовірного ураження евакуювали понад 30 тисяч осіб. У результаті вибуху різні пошкодження отримали близько 2 тисяч будинків, та постраждала одна людина. Військова прокуратура кваліфікувала вибухи на складі боєприпасів поблизу міста Калинівка Вінницької області як диверсію, згодом версія про диверсантів не підтвердилася.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі