Захід повинен додатково підтримати Україну у війні проти Росії – The Hill

Поділитися
Захід повинен додатково підтримати Україну у війні проти Росії – The Hill
Україна захищає свій суверенітет і намагається стати країною з сучасною правовою системою і ринковою економікою.

Ситуація в Україні обнадійлива, але невизначена. Недавні президентські вибори, на яких популярний комік і політичний новачок Володимир Зеленський переміг досвідченого президента, відобразили широко поширене прагнення до змін. Відставний генерал армії США Девід Петреус і колишній посол Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст після тижневої поїздки в Україну пишуть для видання The Hill, що на їх думку, Україна заслуговує постійної підтримки Сполучених Штатів і демократичних союзників по всьому світу.

Автори відзначають, що Україна бере участь у двох великих битвах. По-перше, захищає свій суверенітет і територіальну цілісність від Росії - другої за величиною військової могутності в світі - особливо в Донбасі. По-друге, перетворення країни в сучасну правову демократію і ринкову економіку. Україна може домогтися успіху лише в тому випадку, якщо вона захиститися і, якщо вона почне рішучий поштовх до реформ.

"Ми вважаємо, що Україна рухається вперед в обох напрямках", - пишуть Петреус і Гербст.

Вони також вважають, що перші призначення нового президента вселяють надію на те, що бажані народом реформи можуть бути досягнуті. Безумовно, існує стурбованість з приводу призначення голови Адміністрації президента Андрія Богдана, який працював на одного з найвідоміших олігархів країни, але у президента Володимира Зеленського буде достатньо можливостей продемонструвати свою незалежність, продовжують автори.

Парламентські вибори, намічені на 21 липня, ймовірно, зміцнять руку президента, надавши його партії більшість, необхідну для ухвалення законодавства без сторонньої допомоги, вважають Гербст та Петреус. Це може дозволити президенту і його партії вирішити деякі з найбільш гострих проблем, які жоден президент не зміг вирішити, включаючи судову систему і державну оборонну промисловість.

Між тим, так званий "заморожений конфлікт" на сході України триває.

"Проте, після наших зустрічей з командою безпеки Зеленського, а потім відвідування лінії фронту за межами Донецька, ми можемо повідомити, що, хоча укорінені лінії фронту можуть бути статичними, війна з підтримуваними Росією сепаратистами не заморожена. Незважаючи на дві угоди про припинення вогню, кожен день, як і раніше, лунають десятки пострілів і є кілька жертв. Більше 13 000 українців загинули, і менш ніж через 24 години після того, як ми покинули лінію дотику в Авдіївці, російські угруповання знищили будівлю в сусідній Марїнці, поранивши чотирьох мирних жителів", - попереджають автори.

Інша серйозна задача Зеленського - мати справу з Кремлем, і його недосвідченість - це те, чому експолковник КДБ Володимир Путін був навчений. Але Зеленський вже продемонстрував свої здібності. Ще будучи обраним президентом, він спритно відреагував на першу провокацію Путіна щодо пропозиції російських паспортів громадянам України в контрольованому Кремлем регіоні Донбас на сході України, відхиливши пропозицію як "квиток у життя без прав людини". Зеленський також підняв правильні теми під час його перших закордонних поїздок у Брюссель, Париж і Берлін, підкреслюючи його зацікавленість у розширенні співпраці з ЄС і НАТО, кажуть автори.

Але успіх України залежить не тільки від нового президента. Підтримка Заходу, як і раніше необхідна, щоб допомогти Україні захистити себе і переконати Москву вивести більше 2000 офіцерів, сотні танків та іншої важкої зброї з Донбасу. Підтримка Заходу має два аспекти: санкції щодо Росії і допомогу, у тому числі оборонну зброю українським військовим, і рекомендації міністерству оборони України і "Укроборонпрому".

Москва прагнула створити постійні проблеми безпеки та економіки для України. Більше року Москва проводила інспекції судноплавства в Азовському морі, щоб підірвати морську торгівлю в контрольованих Україною частинах Донбасу. В результаті, торгівля в українських портах Азовського моря впала як мінімум на 30 відсотків. Захід досі не відреагував повною мірою на ці перевірки, і запровадженні США санкції проти незаконного нападу Москви на українські військово-морські суда в листопаді минулого року були запізнілими і слабкими. Санкції відносно великого російського банку, такого як "Газпромбанк" або "Внешэкономбанк", послужили б правильним сигналом для Москви.

Другий вимір західної підтримки України в Донбасі - це зброя. Президент Дональд Трамп був прав, коли постачав Україні протитанкові ракети Javelin в 2017 році, але Україні потрібно дозволити купувати більше і розміщувати їх для використання, якщо це необхідно. Україна також потребує більшої кількості радіолокаційних систем, щоб зменшити втрати від російської артилерії. А для захисту від агресивного положення Москви на Азовському і Чорному морях потрібні берегові радари, швидкісні катери Mark V і протикорабельні ракети "Гарпун". Інші потреби включають в себе найкраще комунікаційне обладнання, окуляри нічного бачення і численні предмети обмундирування для солдатів.

Захід також повинен підтримувати Зеленського та його команду. Це означає, що Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, США і ЄС повинні продовжувати надавати Україні фінансування під низький відсоток за умови, що він зробить необхідні кроки щодо реформи.

Недавні вибори, люте бажання народу домогтися успіху в своїй країні і рішучість українських солдатів на передовій лінії в Донбасі демонструють, наскільки Україна заслуговує постійної підтримки США і волелюбних людей у всьому світі, резюмують Гербст та Петреус.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі