Заяви про те, що політв'язень Гафаров не потребує меддопомоги, є маніпуляцією — Денісова

Поділитися
Заяви про те, що політв'язень Гафаров не потребує меддопомоги, є маніпуляцією — Денісова © Людмила Денісова / Facebook
Адвокат Джеміля Гафарова вважає, що результати попередніх медоглядів його підзахисного сфальсифікували.

Заяви російських тюремщиків про те, що фігуранту другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Джемілю Гафарову не потрібна медична допомога є черговою маніпуляцією, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Гафаров неодноразово звертався до адміністрацій пенітенціарних установ та повідомляв про погіршення свого стану здоров'я та ненадання йому медичної допомоги під час судових засідань, що зафіксовано аудіозаписами сторони захисту. Про це також свідчать копії його звернень, які були мені надані", - зазначила Денісова.

Окрім того, адвокат політв'язня зазначив, що його підзахисному вже двічі проводили медосвідчування, однак результати були сфальсифіковані. За словами Денісової, є медичні документи, які доводять, що до затримання російськими силовиками у Гафарова була III група інвалідності, хронічне захворювання нирок, а також ішемічну хворобу серця. Згідно зі статтею 110 КПК Росії вказані захворювання забороняють утримувати людину під вартою. А саме за російським законодавством окупанти незаконно судять жителів Криму.

"Після нашого з адвокатом спільного тиску щодо надання термінової медичної допомоги – 23 січня 2020 року адміністрація повторно видала "Направлення на медичне освідування підозрюваного або обвинувачуваного в скоєнні злочину відносно якого обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою" в медзаклад "ГБУЗ РК "Республиканская клиническая больница им.Н.А.Семашко", - додала Денісова.

Омбудсмен занепокоєна тим, що результати цього медогляду також будуть необ'єктивними, що призведе до продовження арешту Джемілю Гафарову. Денісова зазначила, що утримання під вартою може загрожувати життю політв'язня.

"Акцентую увагу міжнародної спільноти, на чергову маніпуляцію та викривлення фактів щодо стану здоров'я наших громадян, які незаконно утримуються у місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму. Закликаю посилити боротьбу за долю кожного зі 115 українських політв'язнів – поки окупаційна влада не звела нанівець їх життя!", - зазначила омбудсмен.

Як повідомлялося, що управлінні ФСВП РФ в анексованому Криму вважають, що Джемілю Гафарову нібито не потрібна медична допомога.

Раніше повідомлялося про те, що Джеміль Гафаров разом з адвокатом отримали "Направлення на медичний огляд підозрюваного або обвинуваченого, щодо якого обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою". За словами адвоката Рефата Яхіна, його підзахисного мали вивезти із СІЗО для медогляду 28 січня.

У грудні у політв'язня критично погіршився стан здоров'я. За словами українського омбудсмена Людмили Денисової, Гафаров скаржився на загострення хвороби нирок, проблеми зі шлунком, серцем і вухом. Крім того, українського політв'язня протягом трьох тижнів турбував постійний кашель.

Джеміль Гафаров один з кримських татар, яких затримали під час масових обшуків і арештів в окупованому Сімферополі 27 березня. Росія звинувачує їх у "тероризмі" і "екстремізмі" за активну проукраїнську і громадянську позицію.

Обвинуваченими у цій справі проходять 25 активістів. При цьому місцеперебування Едема Яячікова невідоме – після обшуків й затримань він зник безвісти.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 18 грудня 2019 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила нову резолюцію захисту прав людини в анексованому Росією Криму.

Вона стала четвертою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні кілька років. Окрім іншого, в документі засуджуються масові затримання активістів і захисників прав людини на основі звинувачень у підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи "Кримська солідарність". Росію також закликали припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за вираження думок. При цьому РФ не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі