Зеленський віддав своє місце на Всесвітньому форумі пам'яті Голокосту тому, хто його пережив

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Зеленський віддав своє місце на Всесвітньому форумі пам'яті Голокосту тому, хто його пережив © https://www.president.gov.ua/
В Ізраїлі спантеличені таким рішенням Зеленського.

Президент України Володимир Зеленський вирішив передати своє місце на Всесвітньому форумі пам'яті Голокосту тим, хто пережив його, про що повідомив у Telegram-каналі. Нагадаємо, що українська сторона домагалася для Зеленського права виступу на форумі. На думку оглядача Володимира Кравченка, автора статті "На межі міжнародного скандалу", Зеленський цілком заслуговував його, оскільки, по-перше, представляє країну, на території якої під час Другої світової війни відбувалися масові вбивства євреїв, а по-друге, має єврейське коріння.

Рішення передати місце Зеленського і членів української делегації тим, хто пережив Голокост, стало єдино можливою і цілком дипломатичною реакцією Києва на той факт, що ізраїльською стороною було віддано перевагу президенту РФ Володимиру Путіну, а главі Української держави було відмовлено в праві голосу.

Водночас, як пише The Times of Israel в Ізраїльському меморіальному центрі Яд Вашем спантеличені таким рішенням Зеленського. У центрі кажуть, що надали згоду на присутність тих, хто вижив під час Голокосту і пояснили це українському президенту.

"Тому його рішення спантеличує, і прикро, що він робить такий крок щодо заходу з назвою "Пам'ятай про Голокост для боротьби з антисемітизмом", - йдеться у повідомленні меморіального центру.

При цьому минулого тижня Army Radio повідомляло про те, що лише 30 із 800 місць на церемонії зарезервували для реальних жертв Голокосту. Після цього у пресслужбі Яда Вашема заявили, що на форумі очікують близько 100 осіб, які пережили Голокост. В офіційному повідомленні йшлося про те, що "подія – це не публічна церемонія, а скоріше зібрання лідерів". У меморіальному центрі також зазначили, що в Ізраїлі живуть близько 100 тисяч людей, які пережили Голокост. Тому запросити навіть частину з них було б неможливо.

П'ятий Всесвітній форум Голокосту в Яд-Вашемі проводять в честь 75-ї річниці визволення концтабору Освенцим-Біркенау. Загалом на події мають бути присутні 47 світових лідерів чи високопоставлених дипломатів. Серед них 26 президентів, королі Іспанії, Голландії, Бельгії та Люксембургу, а також чотири прем'єр-міністри.

Раніше Зеленський заявив про те, що відвідає Форум пам'яті жертв Голокосту в Єрусалимі 23 січня, попри те, що йому там не нададуть права виступити. Водночас він заявляв, що було б справедливо, якби він міг виступити на форумі з промовою, адже кожен четвертий єврей, який не зміг пережити Голокост, має зв'язок з Україною.

За даними DT.UA візит Володимира Зеленського до Ізраїлю перебував під питанням, так як на Банковій сумнівалися в його доцільності. Зазначимо, що на Форумі виступить із промовою президент Росії Володимир Путін, у той час як українському президенту і низці інших гостей такої можливості не нададуть. З цієї ж причини президент Польщі Анджей Дуда відмовився летіти до Єрусалиму.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі