Зеленський зібрав силовиків на нараду з підготовки до розведення військ в Донбасі

Поділитися
Зеленський зібрав силовиків на нараду з підготовки до розведення військ в Донбасі
Наступного тижня представники влади планують відвідати Петрівське, Золоте та Станицю Луганську.

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з очільниками силових відомств, на ній обговорювалися питання оборони й безпекової ситуації на сході України, зокрема в районах розведення сил і засобів, повідомляє пресслужба гаранта.

На зустрічі були присутні начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак, голова СБУ Іван Баканов, голови МОУ, МВС і МЗС Андрій Загороднюк, Арсен Аваков і Вадим Пристайко, помічник президента Андрій Єрмак (якого називають головним переговірником із Заходом і Росією) та інші.

"Глава держави наголосив, що питання безпеки українців, а особливо населення у зоні розведення, і досягнення стійкого миру на сході країни є пріоритетними для нього", - йдеться у повідомленні.

Очікується, що наступного тижня представники влади відвідають Петрівське (Донецька область), Золоте та Станицю Луганську (Луганська область). На ділянці біля Станиці Луганської влітку цього року відбулося розведення військ, Петрівське та Золоте – на черзі.

Сторони також обговорили будівництво мосту через Сіверський Донець поблизу Станиці Луганської, напередодні там відкрили тимчасовий мостовий перехід. Він працюватиме до 27 листопада, коли планують запустити відремонтований основний міст.

Окремо було приділено увагу питанням соціального забезпечення учасників бойових дій. "Президент запевнив, що жодні пільги для військових, які захищали територіальну цілісність України, не скасовуватимуть. У державному бюджеті на наступний рік має бути передбачене фінансування соціального забезпечення військовослужбовців", - резюмується у повідомленні.

1 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовилися про початок розведення сил і засобів біля Петрівського та Золотого. За словами президента, це "ніяк не вплине на безпеку" мирних жителів населених пунктів, які після відводу українських підрозділів опиняться в "сірій зоні".

Переговори щодо розведення сил у Станиці Луганській неодноразово зривалися через постійні обстріли з боку бойовиків "ЛНР". 5 червня ТКГ погодила чергову спробу розведення з 10 червня, однак бойовики зірвали її обстрілом зі стрілецької зброї.

27 червня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила, що ЗСУ та бойовики випустили сигнальні ракети для позначення готовності обох сторін до розведення. Після цього команда СММ бачила, що військовослужбовці Збройних сил України і члени незаконних збройних формувань залишили свої крайні передові позиції і вийшли з ділянки розведення разом з озброєнням.

Своєю чергою російсько-окупаційні війська відвели свої підрозділи з ділянки розведення сил сторін бойових дій тільки 1 липня. До цього окупанти продовжували порушувати досягнуті домовленості і тримали гарнізон на блокпосту біля Станиці Луганської.

Незважаючи на відведення ЗСУ, демонтаж українських позицій і початок ремонтних робіт, бойовики досі не прибрали свої фортифікації на мосту через Сіверський Донець і не демонтували вогневі точки на протилежному березі річки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі