Згадки про Супрун викреслили не лише з сайту, а й з документів МОЗ — Литовченко

Поділитися
Згадки про Супрун викреслили не лише з сайту, а й з документів МОЗ — Литовченко Зникнення згадок про Супрун на сайті намагалися виправдати системними неполадками
За словами Ірини Литовченко, вказівку стерти із сайту згадки про попереднє керівництво дала "майже держсекретар" відомства, яку ще не призначили.

Очільниця Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства охорони здоров'я Ірина Литовченко розповіла, як із сайту МОЗ зникли всі згадки про попередню в.о. міністра Уляну Супрун. Литовченко у Facebook написала про те, що відповідну вказівку дала "майже держсекретар МОЗ", яку призначать на цю посаду лише за кілька днів. При цьому, за словами Литовченко, у міністерстві змушували переписувати документ, щоб навіть в них не було згадок про Супрун.

"В обід майже державний секретар МОЗ (документи на її призначення без випробувального терміну вже надіслані в Кабмін) зателефонувала системним адміністраторам сайту (це одне із державних підприємств МОЗу) та сказала, що у них є 5 хвилин, щоб із сайту зникли абсолютно всі згадки про попередню політичну команду - новини, фотографії, відео - абсолютно все. Про це відразу написали у вотсап групі міністерства та проінформували пресслужбу (тобто мене), як відповідальних за контентний вміст сайту", - написала Литовченко.

Вона додала, що системні адміністратори виконали доручення державного секретаря і продовжили працювати. Пізніше, за словами Литовченко, надійшло доручення розмістити на сторінці міністерства у Facebook повідомлення про те, що на сайті відомства відбувся технічний збій і всі новин зникли випадково, але ці проблеми нібито вже вирішили. Вранці наступного дня на сайті розмістили повідомлення про збій, однак датували його попереднім числом.

"Це відверта брехня, про яку знає все міністерство. Я попередила, що якщо вони примушують мене брехати на сторінці міністерства, на своїй сторінці я розповім правду", - додала Литовченко.

Вона також розповіла, що що після призначення головою МОЗ Зоряни Скалецької, у відомстві примусили переписати всі протоколи міжнародних зустрічей та довідки про попередню співпрацю, щоб ніде не було згадано прізвища Супрун, "бо Зоряна нервує".

"Це вже не перша спроба підставити своїх підлеглих та прикрити черговий свій факап "поганими державними службовцями". За 100 днів уряду нас лякали аудитом і перевірками, натравлювали на мене СБУ, погрожували тітушки, підсовували підсадних співробітників, давали нереалістичні доручення, що протирічать одне одному... Жодного разу моя команда не відмовилася виконувати свій обов'язок державних службовців та виконувала всі найнедолугіші завдання", - написала Литовченко.

Однак, за її словами, проводити найскладнішу в Україні реформу з таким керівництвом це було б прикрим самогубством. "Працювати з тим, хто примушує тебе брехати країні - це приниження власної гідності та професійності".

Зазначимо, що Кабмін призначив в. о. держсекретаря МОЗ призначив Інну Солодку. Вона прийшла до МОЗ кілька тижнів тому, а раніше очолювала юридичний департамент Держгеокадастра. Це колишня колега Андрія Пивоварова, керівника юридичної служби МОЗ за екс-міністра охорони здоров'я часів Януковича Раїси Богатирьової

Ірина Литовченко заявила, що до кінця року подасть у відставку і піде з Міністерства охорони здоров'я разом зі своєю командою.

Напередодні стало відомо, що із сайту МОЗ зникла всі матеріали із згадкою не лише про Супрун, а й про її заступників Павла Ковтонюка, Олександра Лінчевського, Ольгу Стефанишину та Романа Ілика. При пошуку відповідних прізвищ на сайті видає сторінку із пресрелізами, але при спробі переглянути якийсь із них система каже, що сторінки більше не існує. У свою чергу Уляна Супрун також припустила, що до таких дій в МОЗ вдались після вказівки керівництва, яке намагається зупинити реформу за знищити всі згадки про неї.

Нагадаємо, 4 вересня Кабмін звільнив в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, яка керувала відомством з літа 2016 року, і її заступників Павла Ковтонюка й Олександра Лінчевського. Посаду міністра охорони здоров'я зайняла Зоряна Скалецька. Її радниками стали Ольга Голубовська, Олександр Чумак, Дмитро Раїмов, Михайло Загрійчук, Андрій Гук, Андрій Семиволос і Олена Сімоненко.

У приватному листуванні, яка потрапила в об'єктив журналістів, депутат Михайло Радуцький назвав Скалецкую "своєю людиною". А очолюваний ним комітет звернувся до Рахункової палати Госаудитслужбу з вимогою перевірити роботу Міністерства охорони здоров'я за час роботи Супрун.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі