Зникнення безпілотника ОБСЄ в Донбасі: у справі з'явився "російський слід"

Поділитися
Зникнення безпілотника ОБСЄ в Донбасі: у справі з'явився "російський слід" Безпілотник місії, імовірно, поцілили з ППО російсько-окупаційних військ © facebook / Прес-центр штабу АТО
До зникнення БПЛА фіксував колонну техніку поблизу тимчасово окупованої ділянки українсько-російського кордону.

Безпілотник Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, що зник на сході України у ніч на неділю, 28 жовтня, ймовірно був збитий засобами протиповітряної оборони російсько-окупаційних військ, повідомляє прес-центр штабу операції Об'єднаних сил (ООС) із посиланням на звіт Місії. І наводить докази причетності окупантів до знищення БПЛА.

Під час польоту безпілотний літальний апарат дальнього радіусу дії виявив у районі тимчасово окупованого Нижньокринського зенітний ракетний комплекс 9К33 "Оса" та автоцистерну для пального. А неподалік тимчасово окупованої ділянки українсько-російського кордону – колонну техніки.

О 1:53 команда Місії втратила зв'язок з БПЛА. До цього політ безпілотника був стабільним, проходив на висоті близько 2100 м. Погодні умови були добрими, небо – безхмарним. Усі зафіксовані параметри польоту були нормальними, камера БПЛА функціонувала.

"За даними попередньої технічної оцінки, найімовірнішою причиною інциденту був удар, який збив БПЛА з курсу, обірвав живлення системи протидії глушінню та навісного обладнання і, зрештою, спричинив його падіння. Під час падіння та до моменту втрати зв'язку, додаткові системи БПЛА сигналізували про несправність", - йдеться у повідомленні.

У суботу та неділю спостерігачі місії проводили пошуки зниклого безпілотника, зокрема за допомогою міні-БПЛА. У районі ймовірного падіння безпілотника були виявлені численні сліди від коліс, проте жодного уламку у полі знайти не вдалося. До того ж, восьмеро мешканців Нижньокринського засвідчили, що чули вибух приблизно у той самий час, коли трапився інцидент.

"Таким чином, версія щодо ураження БПЛА засобами ППО збройних формувань РФ, вочевидь, знаходить своє підтвердження", - резюмують військові.

Раніше Сполучені Штати назвали Моніторингову місію ОБСЄ неадекватною через те, що Росія перешкоджає розширенню географічного охоплення СММ. За словами в.о. голови місії США при ОБСЄ Грегорі Мекріса, через невиправдані обмеження з боку РФ, спостерігачі не можуть визначити, якою мірою Росія бере участь в поставках зброї до Донбасу, а також у фінансуванні та підтримці сепаратистів на сході України.

Раніше підконтрольні Росії бойовики терористичного угруповання "ДНР" на блокпості в т.о. Горлівці примусово обшукали автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який проводив об'їзд території, перш ніж дозволили представникам місії продовжити рух.

Окрім цього, під час патрулювання територій в непідконтрольному урядові України селі Сміле Луганської області озброєний бойовик цілився автоматом типу АК в патруль ОБСЄ.

Під час зустрічі співробітників місії зі спецпредставником Державного департаменту США Куртом Волкером спостерігачі ОБСЄ поскаржилися на те, що не можуть отримати доступ до україно-російського кордону. Це змушує організацію підозрювати, що російська сторона щось приховує.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі