Звільнення Аласанії може вплинути на свободу слова в Україні - ОБСЄ

Поділитися
Звільнення Аласанії може вплинути на свободу слова в Україні - ОБСЄ В ОБСЄ вважають, що "Суспільне" змогло швидко досягти необхідних стандартів
За словами представника ОБСЄ з питань ЗМІ, звільнення Зураба Аласанії може вплинути на незалежність громадських ЗМІ.

Звільнення Зураба Аласанії з посади керівника Національної громадської телерадіокомпанії України може негативно вплинути на незалежність і життєздатність суспільних засобів масової інформації країни, заявив представник ОБСЄ з питань ЗМІ Харлем Дезір. Він висловив стурбованість з приводу такого рішення Наглядової ради НОТУ, і назвав його швидким.

"Це швидке рішення викликає занепокоєння, оскільки воно може негативно вплинути на незалежність і життєздатність громадських ЗМІ в Україні, особливо напередодні двох великих виборів цього року", - процитували Дезіра в прес-службі ОБСЄ.

Дезір зазначив, що з моменту створення НОТУ за короткий термін змогла зробити важливі кроки, щоб з контрольованого державою ЗМІ перетворитися в громадське. Також "Суспільне" швидко встановило стандарти професійної журналістики.

"Цей перехід був складним процесом, особливо через значне скорочення бюджету в діяльності мовника за останні два роки", - додав представник ОБСЄ.

Він підкреслив, що очікувати від громадських ЗМІ надійних, якісний та інформативних програм можна тільки, коли вони незалежні і фінансово стійкі.

"Я сподіваюся, що члени Наглядової ради забезпечать незалежність UA: Перший в майбутньому і розвиток справжніх громадських служб, вільних від політичного втручання", - уклав Дезір.

Як повідомлялося, 31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) проголосував за дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією. За відповідне рішення проголосували дев'ять членів ради, проти – троє. Причину звільнення Аласанії в наглядовій раді називати не стали, пообіцявши опублікувати протокол засідання пізніше.

Тимчасовим в.о. голови правління НСТУ Наглядова рада призначила Миколу Чернотицького. Аласанія не виключив, що оскаржуватиме рішення Наглядової ради в суді.

Протокол засідання Наглядової ради було опубліковано 6 лютого. В ході засідання Аласанію звинуватили в незбалансованій і непрозорій фінансовій політиці і нездатності реалізувати концепцію розвитку мовника. У списку претензій також присутні "деполітизація" новин, "невірне розуміння відсторонення від влади" і недостатнє висвітлення подій з участю президента Петра Порошенка.

Зураб Аласанія був обраний головою правління НСТУ у квітні 2017 року. З березня 2014 року він очолював Національну телерадіокомпанію України, проте в листопаді 2016 року звільнився з посади директора. Своє рішення він пояснив неможливістю працювати в умовах наявного законодавчого поля і недостатнього фінансування НТКУ.

Детальніше про створення Суспільного мовлення та труднощі перетворення НТКУ в НСТУ читайте в інтерв'ю Зураба Аласанії в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі