Адвокати Трампа другий день доводять його невинність на процесі щодо імпічменту

Поділитися
Адвокати Трампа другий день доводять його невинність на процесі щодо імпічменту Трампу залишається сподіватися на однопартійців і адвокатів © wbls.com
Вибудовувати захист стало складніше через інформацію з книги Болтона, яка потрапила в пресу

В Сенаті США тривають засідання щодо імпічменту Дональда Трампа. В даний час заслуховують другу сторону - адвокатів президента США.

Команда адвокатів президента США Дональда Трампа приступила до другого дня надання доводів на захист президента на процесі щодо імпічменту, повідомляє в понеділок, 27 січня, видання The Hill.

На думку експертів, цей день буде для захисту важчим, ніж перший, через статтю газети The New York Times, присвячену неопублікованій книзі екс-радника Трампа з національної безпеки Джона Болтона. В ній Болтон, за даними газети, розповідає, що Трамп заявляв про небажання виділяти допомогу Україні доти, поки Київ не погодитися брати участь у розслідуванні, пов'язаному з колишнім віце-президентом США Джо Байденом.

"Я думаю, що книга Болтона та інформація про Трампа та Україні сьогодні значною мірою ускладнить становище захисту", - заявив професор права в університеті Річмонда Карл Тобіас.

Адвокати Трампа почали представляти позицію захисту на процесі щодо імпічменту в сенаті в суботу. Джерела The Hill вважають, що вони сформулюють не всі доводи в понеділок, і закінчать тільки у вівторок.

Стаття The New York Times суперечить основній ідеї, навколо якої Білий дім будує захист Трампа: що президент ніколи не ставив допомогу Україні в залежність від розслідування щодо Байдена, зазначає The Hill. У результаті захист Трампа, пише The Hill, в понеділок може спробувати переконати сенаторів в тому, що справа проти Трампа неможлива і не вимагає проведення додаткових слухань.

Раніше демократ Адам Шифф, який є одним з "ідеологів" винесення імпічменту Трампу, заявив, що після публікації The New York Times Болтона обов'язково слід викликати в Сенат в якості свідка у справі про імпічмент.

Два сенатора-республіканця на тлі статті про Болтоні виступили в підтримку того, щоб в сенаті виступали свідки. Це суперечить загальній позиції Республіканської партії, яка заявляє, що для процесу в Сенаті не потрібні свідки і додаткові документи.

"Все більш імовірно, що інші республіканці приєднаються до тих з нас, хто вважає, що ми повинні вислухати Джона Болтона", - заявив республіканець Мітт Ромні.

"Повідомлення про книгу Джона Болтона підкріплюють аргумент про необхідність свідків", - сказала республіканка Сьюзан Коллінз.

Сенатори-республіканці очікують, що голосування про свідків відбудеться у п'ятницю, зазначає The Hill. В ході голосування сенатори вирішать, чи викликати свідків на слухання з імпічменту, як того вимагають демократи.

Раніше газета The New York Times повідомила, що Болтон в своїх поки не опублікованих мемуарах розповість, як Трамп намагався шляхом затримки допомоги Україні домогтися проведення Києвом розслідування діяльності можливого кандидата в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена і його сина.

Згідно газеті, Болтон, держсекретар Майк Помпео і шеф Пентагону Марк Еспер чинили тиск на Трампа з метою направити вже схвалену Конгресом допомогу Україні. Але в серпні 2019 року в розмові з Болтоном Трамп сказав, що воліє не направляти ніякої допомоги Україні, поки українські чиновники не нададуть матеріали про результати розслідування про діяльність Байденів.

Випадок із затримкою допомоги Україні розглядається демократами в американському конгресі як тиск на українську владу, він став одним з основних пунктів звинувачень на адресу Трампа на минаючому в Сенаті судовому процесі в рамках процедури імпічменту президента.

Раніше екс-радник президента США з питань нацбезпеки Джон Болтон заявив про те, що готовий давати свідчення у Сенаті в справі щодо імпічмента Дональда Трампа. Відповідну заяву Болтона оприлюднили у понеділок, 6 січня.

"Оскільки знову постало питання щодо моїх свідчень, я намагався якомога краще вирішити ці серйозні суперечності, ґрунтуючись на ретельному їх розгляді та вивченні. Я дійшов висновку, що якщо Сенат надішле мені повістку, аби заслухати мої свідчення, я готовий їх надати", - йдеться у заяві.

Болтон зазначив, що під час розгляду справи про імпічмент Трампа у Палаті представників він намагався виконувати свої зобов'язання не лише як громадянина США, а й колишнього радника з питань національної безпеки.

Згідно з опитуванням Reuters і Ipsos, 84% демократів і 69% республіканців вважають, що свідки потрібні в Сенаті.

Близько 44% дорослих у Сполучених Штатах кажуть, що президента США Дональда Трампа слід відсторонити від посади. Ще 15% кажуть, що йому слід зробити офіційну догану з засудженням Конгресу.

І 31% американців хочуть, щоб з Трампа зняли звинувачення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі