Атака РФ на Азові: реакції з Росії

Доповнено
Поділитися
DT.UA зібрало російські реакції на ескалацію в районі Керченської протоки.

Напередодні в районі Керченської протоки російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Всі три судна в результаті обстрілу росіянами втратили хід, а результаті чого поранення отримали шестеро українських моряків. Всього на борту кораблів перебували 23 моряка. Всіх їх Росія захопила в полон, а також буксир "Яни Капу", бронекатери "Бердянськ" і "Нікополь" українських ВМС доставлені в порт анексованої Керчі. Редакція DT.UA зібрала реакції з боку Росії на ескалацію ситуації.

Кремль

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати ескалацію ситуації, запропонувавши журналістам дочекатися розгорнутої заяви МЗС РФ. "Зараз залишимо це за дужками. Я знаю, що готується розгорнута заява Міністерства закордонних справ". Однак він назвав дії України "вторгненням в російські територіальні води".

МЗС Росії

Речник МЗС РФ Марія Захарова повідомила про те, що відомство збирається викликати тимчасового повіреного у справах України Руслана Німчинського. Вона також вимагає від влади України "забезпечити безпеку російських дипломатів".

Заступник глави міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін назвав "придуманою провокацією" України захоплення українських кораблів прикордонниками РФ в Азовському морі і пов'язав інцидент з передвиборчою кампанією президента країни Петра Порошенка.

Сам міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив про те, що Росію вже не хвилюють можливі санкції через інцидент, однак зазначив, що "санкції – це завжди погано". Лавров заявив про те, що інцидент стався "в Чорному, а не Азовському морі". Він назвав акцію протесту біля посольства РФ в Києві "шабашем і потворною акцією" і додав, що запровадження воєнного стану в Україні може "розв'язати руки" радикалам-націоналістам.

Рада федерації

Перший заступник голови комітету Ради федерації з міжнародних справ Володимир Джабар назвав інцидент "провокацією", головною метою якої було "запровадження воєнного стану з перспективою скасування президентських виборів навесні 2019-го". "До ворожки не ходи - на Радбезі ООН об'єднаються англійці, французи, американці. Вони заблокують будь-яку нашу спробу засудити Україну. Вимагатимуть прийняти іншої резолюції, що засуджує Росію, яка теж буде заблокована. Тобто ситуація знову приходить в глухий кут".

Російські ЗМІ

Ключові державним ЗМІ РФ заявили про те, що Україна "заздалегідь не попереджала про Росію суда, а захоплені кораблі здійснювали небезпечні маневри в російських водах". Україна цю інформацію спростувала. РосЗМІ стверджують, що українські суду отримали попередження, однак проігнорували його.

В ефірі телеканалу "Росія 24" заявили про те, що "Україна порушила територіальні води Росії", а також, що інцидент "зрежисований Києвом і Вашингтоном для того, щоб зірвати майбутню зустріч Путіна з Трампом на саміті "Великої двадцятки" в Аргентині".

Телеканал Russia Today розповсюдив інформацію про те, що "Захід збирається спонсорувати війну проти РФ". "Прес-служба київського офісу МВФ повідомила українським ЗМІ, що у нього "немає формальних юридичних заборон, що перешкоджають продовженню співпраці з Україною в умовах воєнного стану". Тобто в теорії Захід готовий фінансувати можливу війну проти Росії. Цікаво виходить", - йшлося в повідомленні телеканалу.

"Федеральне агентство новин" назвало імена поранених українських моряків. За даними агентства їх всього троє, в той час як ВМС України говорить про шість поранених моряків. Артеменко Андрій Анатолійович (31 березня 1994 р. року народження), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року народження) і Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року) перебувають у відділенні травматології лікарні №1 імені Пирогова у анексованої Керчі.

Одразу після інциденту в морі російські медіа, Telegram-канали та ЗМІ підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР" почали поширювати інформацію про те, що сили Спеціальних операцій "почали масований обстріл житлових кварталів" непідконтрольної окупованій бойовиками території Донбасу. Пізніше штаб ООС також спростував дану інформацію.

Російські індекси впали

Один з ключових російських фондових індикаторів - індекс РТС, - сьогодні вранці, станом на 10:50, впав нижче позначки 1100 пунктів під тиском розпродажів. Індекс РТС впав до 1094,97 пункту (-1,67%), індекс МосБиржи опустився до 90,25 пункту (-0,66%) - мінімуму з кінця жовтня, рублеві ціни більшості "фішок" на Московській біржі знизилися в межах 2%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі