Білий дім не буде співпрацювати у слідстві по справі імпічменту

Поділитися
Білий дім не буде співпрацювати у слідстві по справі імпічменту © © European Council
Радник Білого дому у своєму листі на вісім сторінок звернувся до спікера Ненсі Пелосі, яка раніше оголосила процедуру імпічменту Трампу з претензією про те, що вона та її соратники оформили і здійснили свій запит без дотримання конституційних норм.

Білий дім заявив демократам, що не буде виконувати вимоги щодо надання документів та свідчити за розслідування в рамках процедури імпічменту президента США Дональда Трампа. Згідно думку політиків, це призведе лише до юридичного протистояння між двома гілками влади, повідомляє CBS News.

Радник Білого дому Пет Чиполлоне в листі на вісім сторінок написав спікеру Ненсі Пелосі і головам комітетів, які ведуть розслідування, що вони оформили і здійснили свій запит таким чином, щоб порушити основоположну справедливість і дотримання конституційних норм.

Чиполлоне стверджує, розслідування є "недійсним", тому що не було офіційного голосування, щоб почати процедуру імпічменту. Він сказав, що розслідування явно спрямоване на те, щоб "вплинути на вибори 2020 року" і не має законної основи".

У своєму листі радник Білого дому, також осудив конгресмена Адама Шиффа, голови комітету з розвідки палати представників і частого переслідування президента.

Крім того, у вівторок послу США в Європейському союзі Гордону Сондленду, який повинен був пройти співбесіду з комітетами Палати представників в рамках розслідування про імпічмент, було наказано не з'явитися в Державний департамент для його усунення, згідно заяві його адвоката. Сондленд був згаданий у первинній скарзі заявників і є ключовим свідком угод Трампа та України.

Пізніше у вівторок демократи опублікували вимогу надати документи по Сондленду і встановити дату його відсторонення. У свою чергу, посол ЄС "твердо вірить, що він завжди діяв в найкращих інтересах Сполучених Штатів" і як і раніше готовий давати свідчення "в найкоротші терміни".

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Трампа під час розмови із Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Гантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати публікацію розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадриду для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив мемограму їхньої липневої телефонної розмови. Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Стажер
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі