Болгарія входить в "зал очікування" ЄС і готується ввести євро до 2023 року

Поділитися
Болгарія входить в "зал очікування" ЄС і готується ввести євро до 2023 року Валюта Болгарії вже прив'язана до євро © mamatravel.com.ua
В ЄС позитивно приймають такий намір балканської країни

Болгарія готується навесні увійти в єврозону і незабаром перейти на євро. Леви і стотинки залишаться в історії.

Плани Болгарії увійти в зал очікування єврозони навесні цього року і прийняти євро в якості офіційної валюти в 2023 році "повністю передбачувані", заявила глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, повідомляє Reuters.

За її словами, президент Європейського центрального банку Крістіна Лагард "дуже позитивно" сприймає прагнення Болгарії до вступу в єврозону і сказала їй на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що "здається, що в моєму залі, де відбудуться зустрічі єврозони, невдовзі будуть говорити боларською".

Як зазначає Reuters, Георгієва вважає, що вступ до єврозони буде вигіднимо для країни, забезпечить більшу грошову безпеку і захистить її від глобальної невизначеності.

Болгарія, валюта якої вже прив'язана до євро, відповідає номінальним критеріям для прийняття єдиної валюти зі здоровими державними фінансами та низьким рівнем боргу, але також є однією з найбідніших і корумпованих країн-членів ЄС.

Болгарія з 1 січня почала отримувати російський газ через Туреччину, а не через Україну, повідомив генеральний директор компанії "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Переговори між "Булгаргазом" і "Газпромекспортом" були завершені наприкінці 2019 року. Очікується, що тепер Болгарія буде економити в середньому 70 мільйонів левів щороку від транзитних зборів, а газ може подешевшати на 5%. У новому пункті "Странджа-2" країна буде отримувати 2,9 млрд. кубічних метрів газу на рік, пише "Європейська правда".

"У нас є 11 кілометрів газопроводу від болгарсько-турецького кордону до компресорної станції "Странджа", а також газовимірювальної станції "Странджа". Вони вводяться в експлуатацію. І існуюча інфраструктура, зокрема Трансбалканський газопровід також готовий до транспортування кількостей за вже існуючим маршрутом" - сказав Малинов.

Досі Болгарія майже повністю залежала від постачання російського газу, який транспортується через українську газотранспортну систему і територію Румунії. Після 2020 року країна планує задовільняти до 30% своєї потреби у природному газі з азербайджанського родовища "Шах-Деніз ІІ" транзитом через Грецію.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі