Британія і Канада збираються системно боротися за свободу слова

Поділитися
Британія і Канада збираються системно боротися за свободу слова Стан свободи слова у світі - не найкращий, а іноді і катастрофічний © Knews.kg
Створена коаліція щодо забезпечення свободи засобів масової інформації.

Великобританія і Канада вирішили привернути увагу до почастішання нападів на журналістів і до стану свободи слова в цілому. Зокрема, за оцінками експертів, в Європі зі свободою слова справи йдуть не кращим чином - показник найгірший з часів "холодної війни".

Великобританія і Канада створюють коаліцію щодо забезпечення свободи засобів масової інформації. Про її формування оголосили британський міністр закордонних справ Джеремі Хант і його канадська колега Христя Фріланд. Інформацію про домовленості опублікували в суботу, 13 липня, прес-служби зовнішньополітичних відомств Сполученого Королівства і Канади, повідомляє DW.

У завдання коаліції, зокрема, увійде залучення уваги до нападів на журналістів. При цьому дії нової структури будуть спрямовані на те, щоб змінити "політичні розрахунки" осіб, що загрожують репортерам, а також зробити більш вагомими наслідки для тих, хто "порушує свободу ЗМІ".

Засновники коаліції планують проводити щорічні конференції з залученням світових лідерів і глав урядів, представників громадянського суспільства і медійного співтовариства. Перша подібна конференція пройде в Канаді в 2020 році.

Ініціатива буде підтримуватися Глобальним фондом щодо захисту ЗМІ - міжнародною робочою групою по виробленню національного регулювання у медійній сфері.

Правову підтримку їй буде надавати незалежна експертна комісія під головуванням колишнього глави британського Верховного суду лорда Девіда Нойбергера і за участю відомих міжнародних юристів, включаючи Амаль Клуні, спецпосланця британського МЗС з питань свободи ЗМІ.

Рішення про створення коаліції прийнято за підсумками Глобальної конференції за свободу ЗМІ в Лондоні. Вона зібрала понад 1500 делегатів з більш ніж 100 країн світу.

В Україні за перше півріччя зафіксовано 116 випадків порушень свободи слова, переважно фізичної агресії. Протягом аналогічного періоду минулого року таких порушень було трохи більше – 126. Про це свідчать результати дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) "Барометр свободи слова".

Найбільшу кількість порушень зафіксували у категоріях: перешкоджання законній журналістській діяльності – 56; загрози – 15; побиття – 9.

Інститут масової інформації також зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації, шість випадків кібератак, чотири випадки пошкодження майна журналістів і юридичного тиску, за три випадки стеження за журналістами, цензури, судових позовів і нападів на офіси ЗМІ. Протягом звітного періоду один раз пройшли обшуки і один раз було застосовано політичний тиск.

Журналістські права переважно порушували приватні особи, представники правоохоронних органів, місцевої та судової влади, депутати, члени виборчих комісій.

У цілому порушення свободи слова сталися у 23 регіонах України, найбільше (37 випадків) у Київській області.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі