Британія зайшла в черговий глухий кут з Brexit: консерватори і лейбористи не домовилися

Поділитися
Британія зайшла в черговий глухий кут з Brexit: консерватори і лейбористи не домовилися Чи вирішиться питання Brexit до відставки Терези Мей? © pichetw / Depositphotos
Сторони не змогли досягти компромісу і визначити спільну позицію, яку підтримав би парламент Британії.

Переговори між британським консервативним урядом і опозиційною лейбористською партією у пошуках компромісу з Brexit у п'ятницю, 17 травня, зазнали чергової невдачі - компроміс знайдений не був, в результаті чого країна знову поринула у вир невпевненості щодо її відходу з Європейського союзу, констатує AP.

Кожна сторона звинувачувала іншу в краху. Лідер лейбористської партії Джеремі Корбін сказав, що переговори з урядом прем'єр-міністра Терези Мей "зайшли так далеко, як тільки можливо".

"Ми не змогли подолати важливі політичні розбіжності між нами", - сказав Корбін у листі, опублікованому лейбористами в травні.

Оскільки Мей збирається оголосити протягом декількох тижнів, що вона планує піти у відставку, Корбін сказав, що розбіжності в правлячій консервативній партії означають, що "цей уряд веде переговори без будь-яких повноважень і, як я бачу, здібностей справді щось вирішити".

Мей звинуватила у всьому лейбористів.

"Зокрема, нам не вдалося подолати той факт, що в лейбористській партії не існує єдиної позиції щодо того, чи вони хочуть здійснити Brexit, чи провести другий референдум, що могло б його повернути назад", - сказала вона.

Прес-секретар Джеймс Мей Слек підтвердив, що обидві сторони не досягли "повної згоди" і що подальші переговори не планувалися.

Обидві сторони провели тиждень переговорів, щоб спробувати домовитися про умови Brexit, які можуть отримати підтримку в парламенті. Переговори почалися після того, як британські законодавці тричі відмовляли Мей у виході з ЄС.

Але консерватори і лейбористські лідери розходяться в думках щодо того, наскільки тісні економічні відносини слід шукати з ЄС після того, як Великобританія покине блок. Лейбористська партія хоче дотримуватися правил ЄС, щоб гарантувати безперебійну торгівлю, в той час як уряд хоче більш слабких відносин, які дозволили б Британії вільніше укладати нові торгові угоди по всьому світу.

Великобританія повинна була покинути ЄС 29 березня, але в умовах політичного тупика в країні ЄС продовжив термін дії Brexit до 31 жовтня.

Цей глухий кут заглибився на цьому тижні зривом міжпартійних переговорів і посиленням тиску на консервативну партію.

Консерватори Pro-Brexit розлючені тим, що Британія ще не покинула ЄС, майже через три роки після того, як виборці підтримали Brexit на референдумі. Багато з них звинувачують Мей і хочуть, щоб її замінили більш стійким прихильником Brexit, таким як колишній міністр закордонних справ Борис Джонсон.

У четвер Мей погодилася назвати дату своєї відставки - на початку наступного місяця, що підвищує ймовірність того, що Британія отримає нового прем'єр-міністра до того, як покине ЄС.

Мей планує зробити четверту спробу заручитися підтримкою законодавців щодо умов Brexit, поставивши законопроект про відкликання на голосування протягом тижня до 3 червня. Вона каже, що в разі його прийняття Великобританія може покинути ЄС в липні, задовго до терміну, встановленого блоком.

Але незрозуміло, як уряд планує переконати більшість законодавців підтримати умови Мей про вихід з ЄС, оскільки бажаючих змінити свої позиції по обидві сторони дуже мало.

Політики, які виступають за Brexit, вважають, що угода про вихід з-під контролю утримує Великобританію занадто близько до правил ЄС, в той час як проєвропейці вважають, що вона позбавляє їх багатьох переваг членства в ЄС.

У п'ятницю Корбін сказав, що "без суттєвих змін ми будемо продовжувати виступати проти урядової угоди, оскільки ми не вважаємо, що вона захищає робочі місця, рівень життя та обробну промисловість у Великобританії".

11 квітня Лондон і Брюссель погодили відтермінування Brexit до 31 жовтня. Проте лідерам ЄС доведеться зібратися ще в червні, тому що ситуація "повинна перебувати під контролем". Рішення надати Британії піврічну відстрочку викликало критику з боку деяких євродепутатів, які побоюються, що участь Великої Британії у виборах у Європейський парламент у кінці травня призведе до хаосу і лише збільшить кількість євроскептиків вже серед нових депутатів.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі