Британські депутати протестують щодо рішення Джонсона призупинити роботу парламенту – BBC

Поділитися
Британські депутати протестують щодо рішення Джонсона призупинити роботу парламенту – BBC © BBC
Парламент Великої Британії офіційно зупинив свою роботу до 14 жовтня.

У Палаті Громад – нижня палата британського парламенту – можна було спостерігати безпрецедентні видовища, депутати протестували проти перерви роботи парламенту Великої Британії із плакатами "нас змусили мовчати", та викрикували гасло "Як вам не соромно". Парламент призупинив свою роботу після того як законопроект прем'єр-міністра Бориса Джонсона про дострокові вибори у жовтні був відхилений вдруге, пише BBC.

Опозиційні депутати відмовилися його підтримати, наполягаючи на тому, щоб закон про блокування Brexit без угоди з ЄС був прийнятий перед цим.

В цілому, 293 депутати проголосували за проект прем'єра про дострокові вибори, що значно менше необхідних двох третин голосів.

Парламент призупинить роботу о другій годині за Гринвічем у вівторок. Спікер Палати Громад Джон Беркоу, який раніше оголосив про свою відставку, повинен очолити ходу депутатів Палати Громад до Палати Лордів, тим самим окресливши зупинку парламенту. Група опозиційних депутатів намагалися заблокувати рух.

Під час вимушених п'ятитижневих канікул депутати проведуть річні партійні конференції, але без дебатів, буде проводитись поточна робота в комітетах та голосування.

Борис Джонсон не відповідатиме на традиційні "питання до прем'єра протягом наступних п'яти тижнів, відмінена також, запланована сесія відповідей на питання у Палаті Громад у середу".

Це означає, також що не буде іншої можливості проголосувати за дострокові вибори у наступні п'ять тижнів, що фактично означає ймовірність виборів щонайраніше у листопаді.

Наголошується, що це цілком природно для нового уряду призупинити роботу парламенту, і дозволить запланувати промову Королеви, у якій буде викладено нову законодавчу ініціативу, але те, скільки це займає часу, ставить під сумніви доцільність такого процесу.

Рішення про перерву у роботі парламенту було прийнято виключно урядом, хоча були спроби це зробити і через суд.

Крім того у понеділок відбулося наступне:

Прем'єр-міністр отримав ще один удар – депутати закликали до публікації урядової комунікації щодо зупинки парламенту та Brexit без угоди з ЄС.

Джонсона попередили, що він може понести відповідальність за порушення під час блокування закону про вихід без угоди.

Депутати погодили без голосування ініціативу лідера Лейбористів Джеремі Корбіна стосовно дотримання закону урядом.

На сьогодні, закон Великої Британії стверджує, що країна вийде з ЄС 31 жовтня, незалежно від того чи вихід буде узгоджений з Брюсселем чи ні.

Але новий закон, що отримав згоду Королеви у понеділок змусить прем'єр-міністра шукати можливості продовжити процес до 31 січня 2020 року, якщо вихід з угодою або без буде погоджений депутатами 19 жовтня.

Політичний оглядач BBC Лора Консберг повідомила, що офіс прем'єра не шукає можливості порушити закон, але ретельно вивчає як це можна обійти.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі