Через коронавірус низка країн відступила від деяких положень Європейської конвенції з прав людини, Україна - ні

Поділитися
Через коронавірус низка країн відступила від деяких положень Європейської конвенції з прав людини, Україна - ні © strasbourgobservers.com
Про дерогацію повідомили дев'ять держав-членів Ради Європи.

Латвія, Румунія, Вірменія, Республіка Молдова, Естонія, Грузія, Албанія, Андорра та Північна Македонія відступили від окремих статей Європейської конвенції з прав людини у зв'язку із застосування жорстких карантинних заходів для боротьби з пандемією коронавірусу. Українська влада поки що не повідомляла генсекретаря Ради Європи про такі дії. Відповідна інформація розміщена на сайті ЄСПЛ.

"У березні і квітні 2020 року в контексті кризи у сфері охорони здоров'я через COVID-19 Латвія, Румунія, Вірменія, Республіка Молдова, Естонія, Грузія, Албанія та Північна Македонія повідомили генерального секретаря Ради Європи про своє рішення використати статтю 15 ЄКПЛ", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що відповідна стаття передбачає, що країни-підписанти можуть відступити від своїх зобов'язань "у разі війни або за інших надзвичайних обставин, що загрожують життю нації". На цей випадок влада країни "може вживати заходів, що відступають від її зобов'язань за цією конвенцією, виключно в тих межах, яких вимагає гострота становища".

Нагадаємо, у червні 2015 року Україна заявила про відступ від деяких статей ЄКПЛ в окремих районах Луганської та Донецької областей, щоб уникнути відповідальності перед ЄСПЛ за недотримання норм конвенції. Оскільки українська влада не могла забезпечити функціонування усіх норм ЄКПЛ на територіях, які де-факто не перебували під її контролем.

У 2015 році було призупинено, зокрема, дію норм ЄКПЛ про право на свободу та особисту недоторканність, право на вільне пересування та вибір місця проживання, право на справедливий суд та інші. Верховна Рада ухвалила заяву, у якій зазначалося, що відступ від зобов'язань Україною передбачено до "повного припинення збройної агресії Російської Федерації". Міністерство закордонних справ України надіслав генсеку Ради Європи відповідного листа.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі