Демократи оприлюднили нові докази у справі про імпічмент Трампа

Поділитися
Демократи оприлюднили нові докази у справі про імпічмент Трампа Серед документів - записка Парнаса: "Вимагайте від Зеленського заяви, що справу Байдена буде розслідувано" © The Atlantic
Документи комітету з розвідки Палати представників передав адвокат Лева Парнаса.

Палата представників США оприлюднила нові докази у справі про імпічмент президента Дональда Трампа. Очікується, що розглядати питання щодо відсторонення Трампа від влади Сенат почне вже наступного тижня.

Документи оприлюднені демократами у вівторок, 14 січня. Це роздруківки телефонних переговорів і електронних листів, а також рукописні замітки, що підтверджують тісний зв'язок особистого адвоката Трампа Руді Джуліані з американським бізнесменом Левом Парнасом, пише Politico.

За даними The New York Times, йдеться про листування, яке адвокат Парнаса Джозеф Бонді передав разом із фотографіями та іншими матеріалами демократам у Палаті представників.

Серед документів, які раніше не оприлюднювались, є повідомлення, в якому Джуліані просить про зустріч із президентом України Володимиром Зеленським у травні 2019 року.

У ньому адвокат повідомляє, що проводить розслідування щодо колишнього віце-президента США Джо Байдена, і дає зрозуміти, що діє "з відома і за згодою" Трампа. Сам президент Сполучених Штатів раніше заявляв, що домагався розслідування проти Байдена і його сина "від імені американського уряду".

Саме спроба Трампа розправитися зі своїми політичними конкурентами руками України стала підставою для початку процедури імпічменту. Під час липневої розмови із Зеленським він домагався проведення в Україні розслідування справи Burisma – до складу правління цієї компанії входив син потенційного конкурента Трампа на виборах 2020 року Джо Байдена.

"Вимагайте від Зеленського заяви, що справу Байдена буде розслідувано", - йдеться в записці Парнаса.

Ще один документ стосується колишнього адвоката Трампа Майкла Коена, який звинувачував боса в тому, що від його імені платив за мовчання порнозірці Стормі Деніелс і ще одній жінці в період виборчої кампанії 2016 року. У порноактриси нібито був зв'язок із майбутнім президентом.

"Колишній посол в Україні Марі Йованович також часто ставала об'єктом листування між Парнасом і союзниками", - йдеться в матеріалі.

Парнас знав про стеження за американським послом в Україні незадовго до її відкликання. А займалися стеженням особи, пов'язані з Джуліані, свідчать документи.

"Вони бажають допомогти, якщо вам і нам сподобається ціна", - писав Парнасу в березні 2019 року якийсь Роберт Хайд.

За словами голови комітету з розвідки Палати представників Адама Шиффа, нові документи свідчать про зв'язки Парнаса не лише з Джуліані, але і з українськими високопосадовцями.

"Ці повідомлення часто російською, що свідчить про те, що Парнас був прямим каналом зв'язку між адвокатом Трампа Джуліані та людьми, близькими до президента Володимира Зеленського", - пояснив він.

Серед оприлюднених демократами документів також є лист адвоката американського лідера Джея Секулоу, в якому він пише, що Трамп уповноважив ще одного свого адвоката – Джона Дауда, представляти в суді інтереси Лева Парнаса і його партнера Ігоря Фрумана.

10 жовтня 2019 року у США заарештували близьких до Джуліані бізнесменів Лева Парнаса та Ігоря Фрумана. Обидва допомагали адвокату президента США "у справах, пов'язаних з Україною": пошуку компромату на Байдена, зміщенні посла Йованович, лобіюванні призначень українських чиновників та інших. Їм інкримінують порушення правил фінансування виборчих кампаній.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарга анонімного представника розвідувального співтовариства. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року.

З 13 по 21 листопада в Конгресі тривали відкриті слухання. На них свідчили тимчасовий повірений у питаннях США в Україні Вільям Тейлор і заступник помічника держсекретаря Джордж Кент, експосол США в Україні Марі Йованович, співробітники РНБ Олександр Віндман і Тім Моррісон, помічниця віце-президента Майка Пенса Дженніфер Вільямс, колишній спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер, голова представництва США в ЄС Гордон Сондленд та інші свідки.

За підсумками слухань Трампу висунули звинувачення у зловживанні владою і перешкоджанні роботи Конгресу. Проте Палата Представників ще не передала справу про імпічмент до Сенату, де більшість місць мають республіканці.

Докладніше про імпічмент президента Трампа, мету республіканців і демократів, а також про те, яке відношення американські міжпартійні розборки мають до України, читайте в матеріалі Олександра Хари "Полювання "слонів" на "віслюків" в українському сафарі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі