Для Трампа Україна була ворогом, а не союзником — The New York Times

Поділитися
Для Трампа Україна була ворогом, а не союзником — The New York Times © whitehouse.gov
Президент США Дональд Трамп дав чітко зрозуміти, які його погляди щодо України. Його переконання вказують на масштаби впливу та ставлення до України з боку давніх і не підтверджених теорій заговорів, які поширювалися в інтернеті і в деяких консервативних ЗМІ.

Згідно з твердженнями людей, знайомих з даними розслідування Палати представників з приводу імпічменту, президента США Дональда Трампа, він вважає Східноєвропейського союзника, тобто Україну, а не Росію, відповідальним за втручання у вибори 2016 року, розслідуванням якого займався спеціальний прокурор Роберт Мюллер. Погляди американського президента спростовані розвідувальними службами США, суперечать зовнішньої політики країни, а також відкидаються багатьма соратниками Трампа в Республіканській партії, повідомляє New York Times.

Трамп знову назвав процедуру імпічменту "полюванням на відьом", наполягаючи, що він нічого не порушив під час телефонної розмови з українським президентом Володимиром Зеленським. Але свідчення у справі про імпічмент, які тривають вже п'ятий тиждень, вказують на те, що дехто в адміністрації вважав проблемою погляди Трампа на Україну. Деякі свідки згадували зустріч в Білому домі, яка відбулася в травні і під час якої група американських чиновників, повернувшись з інавгурації Зеленського, давала брифінг президента США. Американський посол в ЄС Гордана Сондленд, спеціальний посол Курт Волкер та інші свідки говорили, що Трамп з підозрою ставився до України, незважаючи на закріплену американську підтримку розвитку демократії в цій країні.

Кілька свідків говорили, що Трамп був певен у намірах України знищити його президентство. "Президент Трамп був скептичним", - говорив Сондленд. За його словами, він лише пізніше зрозумів, що лідер США пов'язуючи свого особистого адвоката Руді Джуліані з українською стороною домагався розслідування щодо виборів в 2016 році, а також проти Джо Байдена.

"Для всіх нас було очевидно, що ключ до зміни точки зору Трампа на Україну - це Джуліані", - сказав посол США. Видання нагадує, що демократи в нижній палаті Конгресу запустили процедуру імпічменту після того, як інформатор подав скаргу щодо телефонної розмови Трампа із Зеленським у липні. Ця розмова лідерів США і України відбувся на наступний день після того, як Мюллер дав свідчення Конгресу щодо дворічного розслідування про зв'язки виборчої команди Трампа з Росією. "Наша країна натерпілася, і Україна добре знає про це", - говорив американський лідер під час розмови з Зеленським. "Я б хотів, щоб ви з'ясували, що сталося у всій цій ситуації щодо України, про яку говорять в CrowdStrike. Сервер, вони кажуть, що він в Україні", - додав Трамп.

У цьому епізоді він повторював теорію змови, яку поширював Джуліані. Згідно їй, фірма CrowdStrike, яку найняла Демократична партія для проведення розслідування щодо хакерських атак на її сервери електронної пошти в 2016 році, була пов'язана з Україною. CrowdStrike виявила в липні 2016-го, що російські агенти зламали мережу партії і викрали електронні листи, які потім були опубліковані на сайті WikiLeaks.

Висновки компанії були підтверджені слідчими ФБР і допомогли Мюллеру висунути звинувачення проти 12 росіян з російської військової розвідки. Але теорія змови стверджує про те, що кібератака на системи Демократичної партії була підстроєна, щоб підставити Росію. А сам сервер був фіктивним і містив неправдиві дані. Навіть союзники з Республіканської партії намагалися вмовити Трампа відмовитися від таких безпідставних тверджень. "Я ніколи не був прихильником CrowdStrike, тобто всієї цієї історії про сервер", - сказав республіканець з Палати представників Марк Мидоус минулого тижня.

Мидоус, якому Трамп довіряє, переконаний, що Україна могла зіграти якусь роль в американських виборах. Але, на його думку, пошуки фальшивого сервера надумані. "Я б не робив ставку на те, щоб відправляти свого приватного адвоката шукати якийсь сервер в іншій країні", - сказав конгресмен. Інші республіканці також намагалися переконати Трампа, що Україна ні при чому.

Колишній радник з внутрішньої безпеки Том Боссерт сказав, що Джуліані зробив Трампу "ведмежу послугу", розповідаючи фальшиві історії.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі