До кінця століття тютюн може вбити 1 мільярд осіб

Поділитися
Якщо не ввести повну заборону на тютюнову рекламу, все більш агресивна тютюнова промисловість буде продовжувати приваблювати підлітків і молодих людей до споживання тютюну.

Паління вб'є приблизно 1 млрд осіб протягом XXI століття. До такого висновку у доповіді про "глобальну епідемію тютюну" прийшла Всесвітня організація охорони здоров'я. За даними ВООЗ, зараз від наслідків куріння помирає приблизно 6 млн чоловік на рік, проте ці цифри зростають. Крім того, вживання тютюнової продукції завдає економічних збитків на суму понад 500 млрд дол. на рік.

Автори доповіді впевнені, що життя 1 млрд людей може бути врятовано, якщо всі країни світу приєднаються до рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном. "Незважаючи на те, що вживання тютюну залишається головною причиною передчасної смерті, існують ефективні засоби боротьби з цією епідемією", - йдеться у документі.

Як наголошується у доповіді, тютюнові компанії, ігноруючи згубні наслідки куріння, щорічно витрачають десятки мільярдів доларів на рекламу, стимулювання продажу і спонсорство.

"Ми знаємо, що ефективні лише повна заборона на тютюнову рекламу, стимулювання продажу й спонсорство, - зазначив Дуглас Беттчер, директор Департаменту ВООЗ з профілактики неінфекційних захворювань. - Країни, де введено повну заборону поряд з іншими заходами у боротьбі проти тютюну, змогли лише за кілька років значно зменшити масштаби вживання тютюну".

На сьогоднішній день 24 країни, де проживає 694 мільйони людей, вже ввели повну заборону, а ще 100 країн наближаються до запровадження повної заборони. Однак у 67 країнах у даний час немає ніякої заборони на тютюнову рекламу, стимулювання продажу й спонсорство або є заборона, що не поширюється на рекламу в національних мовних програмах і засобах друку.

"Якщо ми не об'єднаємося і не накладемо заборону на тютюнову рекламу, стимулювання продажу й спонсорство, все більш агресивна тютюнова промисловість буде продовжувати залучати підлітків і молодих людей до споживання тютюну, - заявила Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен. - Кожна країна зобов'язана захищати своє населення від пов'язаних з тютюном хвороб, інвалідності і смерті". !zn

Читайте також:

В Латвії куріння при дітях прирівняли до фізичного насильства

Депутати в Раді ігнорують закони і курять прямо в кулуарах

Кількість курців в Україні скоротилася за минулий рік на 240 тис. осіб

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі