До Росії доставили тіла вбитих в Африці журналістів

Поділитися
До Росії доставили тіла вбитих в Африці журналістів Тіла членів знімальної групи Орхана Джемаля прибули з Парижа до Москви © Коммерсантъ
Після проведення судмедекспертизи в РФ озвучать офіційну причини смерті Джемаль, Расторгуєва та Радченко.

Тіла російських журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка, яких розстріляли в Центральноафриканській Республіці, доставили до РФ. Літак з тілами убитих прибув з Парижа і приземлився в московському аеропорту "Шереметьєво" в неділю, 5 серпня, повідомили в Слідчому комітеті РФ.

Тіла загиблих направили на судово-медичну експертизу, після проведення якої буде зроблено офіційно заяву про причини смерті журналістів.

У Слідчому комітеті також повідомили про проведення слідчих дій в рамках розслідування вбивства Джемаля, Радченка й Расторгуєва.

"Допитуються колеги, знайомі загиблих росіян та інші особи, які можуть мати в своєму розпорядженні будь-які відомості, пов'язані зв'язку з розслідуванням", - йдеться в прес-релізі органу.

Нагадаємо, у Центральноафриканській республіці вбили трьох російських журналістів, які знімали документальний фільм про найманців з приватної військової компанії "Вагнера". Журналіст Орхан Джемаль, режисер Олександр Расторгуєв і оператор Кирило Радченко працювали у ЦАР для реалізації спільного проекту з "Центром управління розслідувань" (ЦУР), який фінансується опозиціонером Михайлом Ходорковським.

Пізніше МЗС РФ підтвердив цю інформацію.

Ще однією версією поїздки журналістів в ЦАР називали зйомки золотих копалень, які здані в оренду РФ у обмін на військову допомогу. У зв'язку з цим висловлювалися припущення, що журналісти були убиті самими співробітниками ПВК, щоб уникнути розголосу навколо ситуації з копальнями.

Інші звинувачують у вбивстві бойовиків угрупування "Селека", які турбують своїми нападами околиці столиці ЦАР Бангі.

Протягом весни-літа низка ЗМІ, включаючи радіостанцію France Europe 1, Le Monde і російську "Новую газету" повідомляли, що найманці ПВК "Вагнера" охороняють президента ЦАР Фостен-Арканжа Туадеру, а також тренують бійців урядових військ.

З осені 2017 року Росія надає підтримку режиму Туадери в ЦАР, постачає йому зброю і військову техніку. Крім того, до ЦАР були офіційно відправлено п'ять військових фахівців і 170 так званих "громадських інструкторів". Згідно з матеріалами журналістських розслідувань, мова йдеться саме про бойовиків ПВК "Вагнера", які брали участь у бойових діях в Сирії та Донбасі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі