До вбивства російських журналістів у ЦАР може бути причетна нова російська ПВК - ЗМІ

Поділитися
До вбивства російських журналістів у ЦАР може бути причетна нова російська ПВК - ЗМІ Ключовою фігурою для вбивць був Джемаль - інших убили тому, що вони потрапили під руку © Радио Свобода
Нещодавно утворена в РФ ПВК "Патріот" працювала за контрактом у Центральній Африці разом зі своїми "колегами" з "Вагнера".

До резонансного вбивства російських журналістів-розслідувачів у Центральноафриканській Республіці може мати пряме відношення діюча там недавно заснована російська приватна військова компанія "Патріот", повідомляє телеканал "Дощ" із посиланням на власні джерела в Міністерстві оборони РФ, найманця ПВК "Патріот" і ветерана спецслужб, знайомого з одним з її бойовиків.

Всі співрозмовники вважають, що мотивом вбивства журналістів стало розслідування, яке проводив убитий Орхан Джемаль, а Расторгуєв і Радченко були вбиті тому, що опинилися поруч.

Російський ветеран спецслужб, який заявляє, що знайомий з одним з ліквідаторів журналістів, розповів "Дощу" свою версію подій - за його словами, команда вбивць складалася із трьох осіб при підтримці ще двох команд - груп забезпечення і прикриття. Спочатку, за його словами, їм поставили "завдання з ліквідації", а вже потім надійшов наказ інсценувати напад місцевих грабіжників.

"Тому виникли "люди у тюрбанах", які грабують журналістів заради їх фотоапаратів і відеокамер. Людей перевезли з одного місця на інше, розбили скло, показали сліди боротьби", - стверджує співрозмовник.

Всі три команди, стверджує співрозмовник телеканалу, були виділені зі складу ПВК "Патріот", якій кісткою у горлі стало розслідування Джемаля про постачання неврахованої зброї з Росії до ЦАР - компанія знаходиться під егідою російського Міноборони, а її склад комплектується з кадрових російських військових.

"Згідно з даними співрозмовників "Дощу" в Міноборони, ФСБ, ветеранських структурах та серед найманців, ПВК "Вагнер" втрачає вплив; їй на зміну приходять нові військові компанії, головна з яких - "Патріот", - повідомляє телеканал.

Частково інформація підтверджується тим, що у "Центрі керування розслідуваннями", для якого журналісти знімали фільм про "Вагнера", перед їх останньою поїздкою йшло обговорення нових ПВК, які отримують все більший контроль над Африкою на відміну від Сирії і Донбасу, де щільно вкорінився "Вагнер".

"Судячи з червневого листуванні з Орханом Джемалем, яку надало "Дощу" джерело у колишньому ЦУР, журналіст розумів, що центр Африки зараз контролює не "Вагнер"", - пише "Дощ".

Нагадаємо, у Центральноафриканській республіці вбили трьох російських журналістів, які знімали документальний фільм про найманців з приватної військової компанії "Вагнера". Журналіст Орхан Джемаль, режисер Олександр Расторгуєв і оператор Кирило Радченко працювали у ЦАР для реалізації спільного проекту з "Центром управління розслідувань" (ЦУР), який фінансується опозиціонером Михайлом Ходорковським.

Пізніше МЗС РФ підтвердив цю інформацію.

Ще однією версією поїздки журналістів в ЦАР називали зйомки золотих копалень, які здані в оренду РФ у обмін на військову допомогу. У зв'язку з цим висловлювалися припущення, що журналісти були убиті самими співробітниками ПВК, щоб уникнути розголосу навколо ситуації з копальнями.

Інші звинувачують у вбивстві бойовиків угрупування "Селека", які турбують своїми нападами околиці столиці ЦАР Бангі.

Протягом весни-літа низка ЗМІ, включаючи радіостанцію France Europe 1, Le Monde і російську "Новую газету" повідомляли, що найманці ПВК "Вагнера" охороняють президента ЦАР Фостен-Арканжа Туадеру, а також тренують бійців урядових військ.

З осені 2017 року Росія надає підтримку режиму Туадери в ЦАР, постачає йому зброю і військову техніку. Крім того, до ЦАР були офіційно відправлено п'ять військових фахівців і 170 так званих "громадських інструкторів". Згідно з матеріалами журналістських розслідувань, мова йдеться саме про бойовиків ПВК "Вагнера", які брали участь у бойових діях в Сирії та Донбасі.

РФ піднімала в ООН питання скасування поставок озброєнь в ЦАР, на території якої з 2013 року триває збройний конфлікт.

У 2013 році владу в ЦАР, більшість населення якої складають християни, захопило мусульманське угруповання "Селека". Партизанську боротьбу проти неї почали вести християни з загонів "Антибалака". Жертвами збройного конфлікту стали сотні мирних жителів.

У 2014 році "Селека" під тиском міжнародного співтовариства передала владу перехідному уряду. Однак, незважаючи на присутність миротворців ООН, бойові дії в ЦАР не припинилися. Уряд не контролює всю територію країни, періодично відбуваються напади на лікарні й інші цивільні об'єкти.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі